De 30 de ori start la conectare!

3 aprilie 2017

Cele 30 de școli incluse în programul pilot „Școli conectate la comunitate”, al Fundației Noi Orizonturi, au elaborat și se pregătesc să implementeze tot atâtea proiecte de transformare a lor în școli comunitare.

Proiectele au fost concepute după consultări cu factorii interesați din comunitate – părinți, autorități, proprietari de businessuri, întreprinzători etc – și în baza Standardelor Internaționale de Calitate pentru Școlile Comunitare, discutate pe parcursul unor traininguri la care au participat, la începutul anului, reprezentanții școlilor. Proiectele vor fi implementate pe parcursul a opt luni și vor fi sprijinite de Noi Orizonturi cu câte 8.300 de lei.

Fiecare școală și-a stabilit strategia de dezvoltare în funcție de nevoile și de posibilitățile identificate  împreună cu membri comunității. Echipa școlii  gimnaziale Jokai Mor din Băile Tușnad, de exemplu, și-a propus creșterea calității și relevanței procesului de învățare în rândul elevilor, prin creșterea rolului  părinților în construcția școlii ca școală conectată la comunitate și prin dezvoltarea unei culturi a școlii bazată pe deschidere, contribuție, cooperare, transformare. Ca prime acțiuni majore, zece cadre didactice se vor pregăti pentru a crea procese și instrumente de învățare trans-disciplinară pe care le vor folosi în cadrul unei săptămâni cu tematică transdisciplinară, organizată pentru toții elevii școlii în perioada septembrie-noiembrie 2017. Zece părinți – pregătiți în special în acest scop – vor propune și implementa în școală un proiect de serviciu în folosul comunității, dar și activități specifice cu componentă de învățare pentru elevi începând din septembrie 2017. Școala va institui un mod de comunicare on-line cu comunitatea părinților. De asemenea, la școală se va amenaja un spațiu dedicat activităților de învățare experienţială. Curtea școlii va fi amenajată cu câteva jocuri interactive pe asfalt și băncuțe pentru relaxarea elevilor.

Școala  Gimnazială Tiberiu Morariu din Salva se va concentra pe îmbunatățirea implicării părinților, promovarea voluntariatului și oferirea de servicii pentru întreaga comunitate. Ca exemplu concret de acțiune – echipa școlii și-a propus redeschiderea Bibliotecii sătești, prin efortul conjugat al școlii, părinților și reprezentanților comunității. Școala Gimnazială Geo Bogza din Bălan și-a propus înființarea unei ludoteci care să contribuie la creșterea capacității școlii de a oferi servicii pentru elevi și pentru comunitate, altele decât serviciile educaționale de bază  – sprijin pentru familii, ocazii de învățare pentru adulți și organizațiile din comunitate, contexte în care elevii să fie ajutați să învețe din toate perspectivele, activități de educație formală și non formală, jocuri, activități culturale, ateliere de creație. Colegiului Tehnic George Barițiu din Baia Mare vrea să încurajeze învățarea relevantă și voluntariatul prin organizarea caravanei „Tineri conectați la comunitate”, prin care elevi voluntari din școală să promoveze conceptul de școală comunitară în 10 școli din mediul rural și mic urban din județul Maramureș.

Proiectul „Școli conectate la comunitate”, lansat în vara lui 2016, urmărește să promoveze conceptul de școală comunitară și să pună bazele unei rețele de școli comunitare în România. Acest proiect este implementat de Fundația Noi Orizonturi cu sprijinul financiar al Fundațiai Charles Stewart Mott și al altor finanțatori.

Contact

Sediul Central Lupeni

Bv. Păcii, bl. 5, ap. 9 | și în Cluj-Napoca

comunicare@fno.node-creative.com

0254 564 471