Profesori motivați, tineri pregătiți pentru viață!

05 februarie 2018

În ianuarie am încheiat proiectul „Profesori motivați, tineri pregătii pentru viață”, implementat în perioada 1 februarie 2016-31 ianuarie 2018 și co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Prin acest proiect ne-am propus Să extindem rețeaua națională de 130 de cluburi IMPACT cu încă 20 de cluburi deschise exclusiv în școlile de la țară; să oferim unui număr de 300 de copii de la sat posibilitatea de a deveni cetățeni activi și de a câștiga competențe care să-i ajute cu adevărat în viață; să formăm și să susținem 50 de profesori pentru ca aceștia să transforme relația pe care o au cu elevii și să inoveze metodele de predare la clasă.

Ce am făcut:

  1. Atenția către mediu rural. Am reușit să ducem în mediul rural programul nostru de învățare prin serviciu în folosul comunității, pentru că și aici școlile și comunitățile au nevoie să se regăsească.

– peste 400 de copii și 50 de profesori au avut astfel acces la metode de învățare experiențială, care i-au ajutat să își dezvolte valori și abilități de viață.

– 21 de școli de la țară s-au alăturat rețelei naționale IMPACT și au deschis un club de inițiativă comunitară pentru tineri.

  1. Învățare prin experiență în orice școală din România. Am avut oportunitatea de a gândi intervenții care să promoveze la scară largă metode alternative de educație, de care școala românească are atâta nevoie.

– am organizat astfel un TOT cu focus pe metode de învățare experiențială, prin care am instruit 16 formatori care, la rândul lor, au format 519 profesori într-un singur an.

– am organizat conferința Arhitecții Educației, primul eveniment pe tema educației marca Noi Orizonturi, ce a adunat la un loc peste 80 de profesori și 8 experți în educație. Succesul conferinței ne-a făcut să transformăm evenimentul în tradiție.

  1. Contribuția la rețeaua IMPACT. Am sprijinit înființarea de noi cluburi IMPACT, dar am întărit și capacitatea cluburilor de inițiativă comunitară pentru tineri deja existente, atât din țară cât și de peste hotare.

– 33 de cluburi care funcționau deja în școli de la țară și licee tehnologice au beneficiat de resurse educaționale, formare și suport în implementarea proiectelor de serviciu în folosul comunității.

– 24 de elevi, studenți și profesori care au trecut prin programele noastre sau sunt încă membri activi au candidat și au fost aleși în prima structură dedicată susținerii Mișcării de Tineret IMPACT – Consiliului Național IMPACT

– toate cele 450 de cluburi pentru tineri deschise cu sprijinul nostru în țară și peste hotare au avut pentru prima dată șansa de a participa la o competiția comună marca Noi Orizonturi – concursul foto-video „Tineri activi, comunități puternice”.

Ce învață copiii printr-un proiect de service learning?

„Învață ce înseamnă să cooperzi cu celălalt; învață să-l accepte pe celălalt, care poate e diferit față de ei, învață să fie aproape de celălalt. Învață să-și pună în valoare propriul talent; învață care-i sunt punctele tari, dar și punctele slabe și cum le poate îmbunătății. Învață că nu contează cât ești de mic, dacă vrei să faci un bine în comunitatea ta” – Luminița Georgiu, lider de club IMPACT la Ciurila, județul Cluj.

”În primul rând învață să identifice probleme și să găsească soluții la ele. Ca să nu mai vorbesc de aspecte tehnice: să elaboreze un formular de proiect, să gestioneze un buget, să își asume responsabilitatea cheltuirii banilor transparent, să interacționeze cu autorități” – Ana Moldovan, lider de club IMPACT la Sînmihaiu de Cîmpie, județul Bistrița.

„La IMPACT copiii nu sunt informații, ca la matematică sau la română. Copiii învață valori, învață să fie curajoși, învață să aibă încredere în sine, învață să fie buni, să aibă empatie față de ceilalți. Să fie răbdători, să muncească în echipă… Lucruri care îi formează pe ei ca oameni” – Alina Tulea, lider de club IMPACT la Sîncel, județul Alba.

Contact

Sediul Central Lupeni

Bv. Păcii, bl. 5, ap. 9 | și în Cluj-Napoca

comunicare@fno.node-creative.com

0254 564 471