Căutăm voluntari pentru o altfel de școală!

7 martie 2018

Te-ai întrebat vreodată ce înseamnă Școala Altfel? Adică ce se întâmplă și de ce în acest program? Fundația Noi Orizonturi îți oferă posibilitatea de a te implica direct în Săptămâna Altfel de la finele lunii martie, deschizându-ți porțile a trei școli din România: Colegiul Național Liviu Rebreanu din Bistrița, Colegiul Național C.D. Loga din Caransebeș și Școala nr. 10 din Suceava. În acest fel, ai șansa de a face voluntariat pentru educație și de a contribui la promovarea învățării relevante, care să-i ajute cu adevărat pe tineri în viață.

Cele trei școli din Bistrița, Caransebeș și Suceava sunt incluse în programul „Se poate și Altfel!”, pe care-l implementăm cu sprijinul Raiffeisen Bank Romania prin Programul de granturi Raiffeisen Comunități 2017. Prin acest demers, ne propunem să sprijinim cele trei instituții să devină centre de pilotare al unui proiect integrat și coerent de educație, conform Metodologiei Programului Școala Altfel și să promoveze know-how-ul obținut în urma conceperii, planificării, implementării și evaluării proiectului.

Pozițiile de care este nevoie – un foto-jurnalist la Suceava și Bistrița, un coach și un trainer de educație financiară la Caransebeș și un monitor activități educaționale la Suceava.

Programul Școala Altfel se derulează între 26-30 martie, dar voluntarul care este interesat de poziția de coach trebuie să știe că, în cazul său, activitatea se desfășoară în săptămâna de după Școala Altfel (2-6 aprilie).

Fundația Noi Orizonturi suportă cheltuielile de transport, cazare și masă ale aplicanților din alte localități decât cele în care funcționează școlile. Aplicațiile se fac până în 16 martie, iar rezultatele vor fi anunțate în 17 martie, urmând să luăm legătura cu fiecare persoană selectată pentru stabilirea, de comun acord, a programului de voluntariat. În principiu, este vorba despre o activitate cuprinsă între 4 și 10 ore pe tot parcursul Săptămânii Altfel. Pozițiile deschise sunt descrise mai jos.

Dacă vă potriviți și vreți să vă implicați, aplicați aici.

FOTO-JURNALIST (Suceava și Bistrița, 26-30 martie)

Poziția presupune aproximativ 10 ore de muncă, împărțite în cele 5 zile de Săptămână Altfel și include scrierea unui text despre experiența trăită, ilustrat cu fotografii relevante. Pentru această poziție căutam o persoană care:

 • Are spirit de observație;
 • Este curioasă;
 • Este preocupată de impactul pe care l-ar putea avea educația în schimbarea României;
 • Este dispusă să colaboreze cu echipa de implementare a programului Școala Altfel la nivel local și cu responsabilii de la Fundația Noi Orizonturi, pentru a identifica momentele care nu trebuie ratate din program;
 • Știe să facă poze;
 • Are aparat foto potrivit pentru a face poze afară și înăuntru;
 • Știe să folosească platforme de transfer de date cum este wetransfer, pentru a trimite fotografiile către Fundația Noi Orizonturi;
 • Este dispusă să-și descrie experiența într-un text care va fi preluat pe blogul scoalaltfel.wordpress.com și promovat pe canalele de comunicare ale Fundației Noi Orizonturi.

MONITOR ACTIVTĂȚI EDUCAȚIONALE (Suceava, 26-30 martie)

Monitorul de activități educaționale va asista profesorii la clasă pentru a evalua rezultatele învățării la elevi. Este o activitate foarte importantă și necesită aproximativ 10 de muncă, astfel încât să-i permită monitorului să fie prezent la cel puțin patru ateliere din Săptămâna Altfel. Căutăm două persoane pentru această poziție, care:

 • Sunt prietenoase, răbdătoare, cu foarte bune abilități interpersonale;
 • Au competențe lingvistice de nivel „experimentat” la limba română;
 • Sunt dispuse să consemneze consecvent observații într-o fișă de observare a activităților elevilor;
 • Recunosc manifestările competenței specifice: „Exprimă reflecții asupra procesului de învăţare parcurs” (pe baza unei detalieri oferite);
 • Au abilitatea de a sistematiza observații pe baza fișei de observație;

Constituie un avantaj experiența didactică sau practica pedagogică.

TRAINER DE EDUCAȚIE FINANCIARĂ (Caransebeș – 28 martie)

Avem nevoie de o persoană dispusă să formeze și să instruiască elevi cum să devină mai responsabili din punct de vedere financiar în cadrul a două ateliere de două ore fiecare – în total 5 ore de voluntariat. Dacă ți se potrivesc afirmațiile de mai jos, ești persoana pe care o căutăm:

 • Ai abilități de comunicare și prezentare
 • Ai cunoștințe în domeniul economiei și al responsabilității financiare
 • Ai experință în crearea de design de curs și folosirea metodelor non-formale
 • Ai capacitatea de adapta limbajul și termenii tehnici astfel încât să fie ușor de înțeles pentru elevi de gimnaziu și liceu

COACH (Caransebeș, 2-4 aprilie)

Și profesorii din cancelarie au nevoie de sprijin pentru a reflecta asupra experiențelor trăite, pentru a extrage concluzii despre cum pot să fie mai eficienți, dar și pentru a crea un plan de transfer la clasă. Căutăm un coach care să ofere 5 ore de voluntariat școlii din Caransebeș. Voluntarul pe care îl căutăm trebuie să răspundă următoarelor cerințe:

 • Are experiență în lucrul cu adulții și cum învață aceștia
 • Cunoaște și utilizează metode interactive prin care să ajute grupul să abordeze perspective noi asupra experienței din Săptămâna Altfel
 • Crede în puterea colaborării și poate să ajute grupul să își dezvolte această abilitate
 • Este optimist și inspirațional.

De-abia așteptăm să ne cunoaștem!

Contact

Sediul Central Lupeni

Bv. Păcii, bl. 5, ap. 9 | și în Cluj-Napoca

comunicare@fno.node-creative.com

0254 564 471