Feel your city

Niște liceeni din Cluj-Napoca vor să facă orașul mai accesibil personelor cu deficiențe de vedere. O reușită a proiectului lor a fost introducerea, în premieră într-un lanț de restaurante clujean, a unui meniu în alfabet Braille.

Elevii de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” reuniți în clubul de inițiativă comunitară pentru tineri IMPACȚIIII au observat o problemă în orașul lor și au simțit nevoia să se implice pentru a o rezolva. „Credem că este de datoria noastră să ne îngrijim de oraș și țară, pentru că o facem și pentru noi, familile noastre și cei din jur. Schimbarea începe de la fiecare individ”, au argumentat ei.

Problema pe care au observat-o?

Persoanelor cu deficiențe de vedere le este greu să se bucure de frumusețile orașului sau de o masă tihnită la restaurant, pentru că nu există suficiente facilități care să le înlesnească accesul la aceste lucruri. Instalarea de semafoare sonore, organizarea de competiții sportive sau încurajarea companiilor să angajeze tot mai mulți nevăzători sunt doar câteva dintre proiectele menite să îi ajute pe nevăzători să se simtă conectați la energia orașului. Și totuși, lucrurile nu sunt, încă, acolo unde ar trebui să fie, au gândit liceenii, cunoscuți în întreaga rețea de cluburi IMPACT pentru felul în care fac rost de bani pentru proiectele lor: organizează, din 2009, un festival în curtea școlii (Ghibstock, care în 2018 a adunat peste 6.000 de participanți în două zile).

Așa s-a născut proiectul „Feel your city”, gândit pe o perioadă de doi ani – 2017 și 2018, în care impacții de la Ghibu și-au propus să lanseze ghidaje audio pentru un tur al orașului, să mapeze în Braille anumite obiective turistice, să convingă restaurente și cafenele să introducă meniuri în Braille și să organizeze o tabără pentru elevii veniți din toată Transilvania la Liceul pentru Deficienți de Vedere din Cluj.

Deocamdată au instalat pe Cetățuie un panou de plexiglas care oferă o perspectivă inedită asupra orașului, oferind turiștilor (inclusiv nevăzători) posibilitatea de a afla câteva informații esențiale despre principalele obiective care se evidențiaz în panoramă și au convins lanșul de restaurante Marty să introducă meniu Braille. Urmează tabăra!