Poiana cu destine

Ce se întâmplă când niște tineri adoptă o comunitate? Numai lucruri minunate! Studiu de caz: Clubul IMPACT Ștefi, de la Hârlău și proiectul lor din comuna Poiana Deleni.

În vacanța de vară din 2015, pe când colegii lor mergeau în tabere la munte sau la mare, impacții din Clubul Ștefi, de la Colegiul Național Ștefan cel Mare, din Hârlău, au venit în ajutorul a 15 familii nevoiașe din două comunități izolate – Poiana Deleni și Parcovaci, în cadrul proiectului pe care l-au numit, poetic, PoIAna cu destine.

Tinerii au petrecut timp alături de copiii nevoiaşi de aici, au făcut curat în casele bătrânilor, le-au oferit mese calde, au adus un doctor care să-i consulte gratuit și, ajutați de alți oameni generoși, le-au umplut cămerile cu mâncare și șoproanele cu lemne de foc, înainte de venirea iernii. Iniţiativa lor a ajuns la urechile atâtor oameni, încât au primit susţinere şi din partea Primăriei, iar vestea despre acţiunile lor cu IMPACT a ajuns la ştirile naționale.

Ca să poate derula acest proiect, impacți au lansat o afacere socială – Caruselul cu povești – prin care, reuniți în Trupa Lui Ștefi, susțin momente vesele la petreceri, serbări… cumetrii și nunți și adună bani din donațiile cu care-i răsplătesc „clienții”. „PoIAna cu destine a devenit un brand al clubului nostru! Am ieșit în spații dechise din comunitate, am devenit și mai vizibili, întreaga comunitate știe de noi.

Dacă la început erau reticenți, adresându-ne chiar întrebări de genul – Și ce schimbați cu asta? Acum ne invită la evenimente, sunt dispuși să ofere, în schimbul jocurilor și poveștilor noastre animate, donații care ne ajută să facem noi activități. Inclusiv autoritățile locale, parohiile din localitățile unde locuiesc bunicii noștri sunt mai atente la nevoile acestora, văzând ceea ce facem noi acolo. Involuntar, am devenit model de acțiune civică și socială”, spune liderul clubului, Liliana Bulgagiu.