„Un pic de TIC” cu IMPACT

Membri clubului IMPACT Mușatini, de la Liceul Tehnologic „Vasile Sav”, au gândit un proiect de serviciu în folosul comunității care să vină în ajutorul celor care nu știu să folosească internetul.

În fiecare oră, nouă români pleacă din ţară, conform unui reportaj realizat de Digi 24. Asta înseamnă sute de mii de bătrâni şi copii rămaşi singuri, mulți dintre ei fără a avea posibilitatea sau cunoștințele necesare pentru a ține legătura cu cei dragi. Paradoxal, nu?, într-o epocă în care tehnologia și comunicațiile sunt atât de la îndemână. Acest lucru i-a impresionat şi pe membrii clubului IMPACT Mușatini, de la Liceul Tehnologic „Vasile Sav” din Roman, care exact despre tehnologie și comunicații învață la școală.

Astfel, împreună cu liderii lor profesori- Ungureanu Marelena, Ploșniță Lăcrămioara şi Dăscălița Daniela, tinerii s-au hotărât să ofere sprijin şi consiliere în folosirea tehnologiei unor persoane cu posibilitǎţi reduse, pentru a le ajuta să țină mai uşor legătura cu familiile lor şi pentru a se informa corect cu privire la ce se întâmplă în lume. Și-au numit proiectul „Un pic de TIC” (de la Tehnologia Informației și a Comunicării) și până acum au lucrat cu 100 de persoane – 40 de seniori de la Centrul pentru bǎtrȃni „Casa Bunicilor” şi 60 de copii de la Centrul de zi „Iubire şi speranță” oferind cursuri de inițiere în utilizarea calculatorului, laptop-ului, tabletei şi al telefonului mobil.

În urma discuţiilor cu personalul nedidactic din liceului lor (paznici, instalatori, femei de servici) și-au dat seama că și lor le-ar prinde bine niște ore de „internet”, așa că impacții i-au inclus și pe ei în program. Au ținut în total 3 lecţii la bunici, 4 lecţii la centrul de zi şi 3 lecţii la scoală pentru personalul nedidactic, au donat 2 tablete şi memory stik-uri și au realizat chiar şi un suport de curs cu informaţii folositoare despre utilizarea calculatorului şi a internetului.

Şi pentru că au fost foarte impresionaţi de poveştile de viaţă ale celor pe care i-au cunoscut, impacţii le-au luat interviuri – mai ales seniorilor – pe care le-au publicat în revista clubului, denumită „1000+1 de voci”. Aşa au cunoscut-o mai bine şi pe doamna Elena Daniliuc (84 de ani), care în tinereţe a fost curier pe şantierul din Bicaz, și au aflat că nu-și vede nepoata, stabilită în Marea Britanie, decât foarte rar, când aceasta își face timp să o viziteze în țară. Impacţii au căutat-o pe facebook pe Nicoleta, care lucrează în Anglia ca farmacistă la un centru rezidenţial pentru bătrâni. Acum, la începutul fiecărei ore de „internet”, când doamna Elena vede poza de profil a Nicoletei, sărută ecranul și face cu mâna..

Din implementarea acestui proiect, tinerii muşatini au învǎtat cȃt de importantǎ este ascultarea activă, exersarea înțelegerii altor persoane şi a comunicǎrii, au pus pe primul loc socializarea și impărtășirea de informații cu membrii grupului, şi-au negociat responsabilitățile şi au lucrat în echipă pentru luarea deciziilor.