Ambiția unor veverițe de IMPACT

27 septembrie 2018

Clubul ŞtefiIMPACT, înființat în 2014 la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” din Hârlău, județul Iași, este unul dintre cluburile care a reuşit să devină cu adevărat sustenabil şi independent: este recunoscut şi sprijinit de locuitorii orașului, a câştigat încrederea şi suportul autorităţilor locale și este solicitat ca expert în organizarea de evenimente pentru localitatea lor. Impacții de la Ștefi fac constant adunare de fonduri, acoperindu-și astfel în mare parte bugetul necesar derulării proiectelor. Au lansat și o afacere socială în acest sens, „Caruselul cu poveşti”, prin care oferă servicii de animaţie şi piese de teatru la petreceri pentru copii și alte evenimente.

Membrii şi cei doi lideri – Liliana Bulgagiu și Octaviana Petraș – se întâlnesc săptămânal atât în timpul școlii, cât şi în vacanţe, deoarece şi-au luat un angajament faţă de 10 bătânei pe care i-au „adoptat” la primul lor proiect de IMPACT. Rolul nostru, la Noi Orizonturi este minim: le oferim încurajări, resurse educaţionale şi, în funcţie de nevoile lor, mici finanţări şi evenimente de formare. Programul IMPACT i-a ajutat oferindu-le structură şi metode, dar ei s-au transformat în adevărați ambasadori ai învățării prin serviciu în folosul comunității.

Dar mai bine să o lăsăm pe Liliana Bulgagiu, lider al clubului ȘtefiIMPACT și consilier școlar la Colegiul Național Ștefan cel Mare să ne spună povestea:

 “Poveste cu Ștefi”

Cine este Ștefi? Un veverițoi ce a reușit să producă schimbări în comunitatea sa, să adune laolaltă tineri și adulți, părinți, profesori și oficialități. În martie 2016, el a devenit mascota clubului nostru IMPACT și a colegiului Național Ștefan cel Mare. Și pentru că are o poveste frumoasă, plină de aventură, entuziam și fapte bune, dorim să v-o împărtășim.

Clubul de inițiativă comunitară pentru tineri IMPACT a luat ființă la școala noastră în decembrie 2014. Și pentru că trebuia să poarte un nume, nimic nu a fost mai potrivit decât ȘtefiIMPACT, pe care ni l-am imaginat ca o veveriță veselă și mereu gata de acțiune. Atât de mult ne-a plăcut imaginea asta, încât am decis că Ștefi trebuie să devină mascota școlii și ne-am pus pe treabă – am scos bani din orice, am reinventat noțiunea de Târg vintage, am organizat seri de cinema în sala de sport, am  confecționat cu mâinile noastre tot felul de decorațiuni și am licitat cărți în pauza mare. În câteva săptămâni am făcut rost de banii necesari pentru a comanda un costum de Ștefi în mărime naturală!

În școala mea am derulat dintodeauna activități de voluntariat. La momentul înființării clubului cunoșteam deja nevoile comunității noastre și știam cam care sunt șansele noastre de a sparge prejudecăți și ce voci se vor ridica să ne blocheze inițativele. La întâlnirile săptămânale am lucrat la dinamica grupului, am trăit experiențe de învățare împreună, am parcurs cu sârguință curricula IMPACT. Simțind împreună că suntem vocea curajului și a inițiativelor sociale, am creat, în mai 2015, PoIAna cu destine – proiectul nostru emblematic care ne-a făcut atât de cunoscuți în comunitate. Convinși că putem face bine, am declanșat o adevărată revoluție, am atras de partea noastră parteneri și colaboratori, instituții de stat și private, am adunat valorile culturale într-un spectacol caritabil și am strâns bani pentru a le cumpăra lemne unor bunici singuri ce au devenit, de atunci, ai noștri! Am cules poveștile lor într-o broșură, iar proiectul nostru a atras atenția mai multor jurnaliști – menționăm aici apariții în revista Lumina și Lumina Credinței, la postul regional de televiziune BIT TV , la posturile naționale PRO TV și National TV, la Radio IMPACT, Radio Iași, Radio Trinitas, cât și pe diverse site-uri și pagini din media online.

“PoIAna cu destine” a devenit un brand al clubului nostru!

Și pentru că veverițoiul nostru s-a simtit adesea singurel, ne-am gândit să-i aducem câțiva prieteni – personaje de basm – care să-l ajute pe el și pe noi să adunăm alți bani pentru cauza noastră. Așa s-a născut afacerea Caruselul cu povești – cel mai important furnizor de veselie la petreceri, aniversări, cumetrii și serbări. Ne-a motivat nevoia reală a bunicilor adoptați de noi, de a avea o hrana caldă, fiind bolnavi, singuri, neputinioși, locuind în zone izolate, departe de oraș. Serviciile educaționale alternative oferite de vestita, deja, Trupă a lui Ștefi asigură banii necesari pentru hrană și medicamente, asigurând și sustenabilitatea proiectelor clubului. Am ieșit în spații deschise din comunitate, am devenit și mai vizibili, întreaga comunitate a aflat de noi. Iar dacă la început oamenii erau reticenți, adresându-ne chiar întrebări de genul – Și ce schimbați cu asta? Acum ne cheamă, sunt dispuși să ofere donații în schimbul jocului și a animației personajelor de poveste; inclusiv autoritățile locale, parohiile din localitățile unde stau bunicii noștri sunt mai atente la nevoile acestora. Am devenit model de actiune civică, socială – în programul Școala Altfel, mulți copii și cadre didactice din alte școli i-au vizitat pe bunicii noștri, pentru a-i ajuta la curățenie și a le ține de companie. Primaria a alocat persoane de sprijin pentru bătrâni, iar vecinii au început și ei să le dea câte o mână de ajutor. Impacții care merg pe teren sunt apreciați, încurajați, validați! Suntem niște schimbă-lume, și tare ne place asta!

Au trecut deja peste 100 de săptămâni de când, în fiecare vineri, ducem mâcare caldă acestor bătrânei, unii la pat bolnavi, alții nepdeplasabili. Desigur, nu putem acoperi multiplele lor nevoi, dar nici nu ne propunem asta. Nu avem puterea economică, socială, decizională pentru a face asta și nu suntem nici centru de binefacere! Noi ne propunem să știe că sunt iubiți, că cineva se gândește la ei; ne propunem ca fiecare dintre noi să devină varianta sa mai bună, trăind o asemenea experiență transformatoare, care-ți schimbă felul de percepe lumea, de a pune preț pe oameni, de a-i vedea – nu prin ceea ce dețin, ci prin ceea ce sunt.

IMPACT e despre învățare și transformare personală. Iar efectul e contagios – vedem asta din reacțiile de susținere a celor care ne vizitează pagina de facebook sau ne întâlnesc în stradă. Vizibilitatea proiectelor noastre, insistența cu care promovăm serviciile și miscarea IMPACT în școală și în afara ei ne fac credibili. Ne dăm seama după aprecierile pe care le primim inclusiv când cumpărăm alimente sau alte lucruri pentru bunicii noștri. Și din ce în ce mai multe instituții școlare ni se alătură, în orice proiect, fie că e un marș al prieteniei, festival, târg, donații de alimente.

Și efectul nu e doar contagios; el se și multiplică, odată cu fiecare dintre impacții care termină liceul – majoritatea continuă să facă voluntariat în asociații studențești sau organizații neguvernamentale, dar continuă să rămână aproape de club. Anul acesta patru membre ale echipei noastre au aplicat pentru a face Service Learning în cadrul unui proiect european în Uganda! Două dintre ele sunt coordonatoarele Trupei lui Ștefi, așa că- știu cum e să muncești pentru ceva ce îți place – scriu scenarii, pregătesc trupa, mențin legătura cu părinții copiilor sărbătoriți, fac decorațiuni pentru petrecere, gestionează banii echipei, cu responsabilitate și pricepere de antreprenor, și mai au și note foarte mari!

Iată cum povestea lui Ștefi continuă să se scrie, pagină cu pagină, prin crearea unor experiențe autentice de învățare, conștient asumate și duse, pe cât posibil, dincolo de zona de confort. Știu că acum e vacanță, însă nu și pentru noi – Trupa lui Ștefi are de onorat invitații, de cele mai multe ori neașteptate, iar bunicii din Poiana ne așteaptă, în continuare, în fiecare vineri”.

*********

Specilizată în Psihologie Educațională, Psihoterapie sistemica de familie si  cuplu, Liliana Bulgagiu este de 17 ani consilier școlar în instituția pe care a absolvit-o în 91 – Colegiul Naţional Ştefan cel Mare din Hârlău, județul Iași. După ce a devenit lider de club IMPACT în 2014, Liliana s-a format, în 2016, ca formator într-un alt program al Fundației Noi Orizonturi – Arhitecții Educației, iar din sept 2017 este mentor in cadrul Programului GreenIMPACT.

Contact

Sediul Central Lupeni

Bv. Păcii, bl. 5, ap. 9 | și în Cluj-Napoca

comunicare@fno.node-creative.com

0254 564 471