„Un pic de TIC” cu IMPACT

27 septembrie 2018

Niște tineri de liceu din Roman au ajutat o bunică de 84 de ani, doamna Elena Danieluc, să o găsească pe facebook pe nepoata sa, Nicoleta, stabilită de mult timp în Marea Britanie. Acum, la începutul fiecărei ore de „internet”, când doamna Elena vede poza de profil a Nicoletei, sărută ecranul și face cu mâna. Această întâmplare emoționantă a fost posibilă mulțumită membrilor clubului IMPACT Mușatini, de la Liceul Tehnologic „Vasile Sav”, care au gândit un proiect de serviciu în folosul comunității care să vină în ajutorul celor care nu știu să folosească internetul.

În fiecare oră, nouă români pleacă din ţară, conform unui reportaj realizat de Digi 24. Asta înseamnă sute de mii de bătrâni şi copii rămaşi singuri, mulți dintre ei fără a avea posibilitatea sau cunoștințele necesare pentru a ține legătura cu cei dragi. Paradoxal, nu?, într-o epocă în care tehnologia și comunicațiile sunt atât de la îndemână. Acest lucru i-a impresionat şi pe membrii clubului IMPACT Mușatini, de la Liceul Tehnologic „Vasile Sav” din Roman, care exact despre tehnologie și comunicații învață la școală. Astfel, tinerii împreună cu liderii lor profesori- Ungureanu Marelena, Ploșniță Lăcrămioara şi Dăscălița Daniela, s-au hotărât să ofere sprijin şi consiliere în folosirea tehnologiei unor persoane cu posibilitǎţi reduse, pentru a le ajuta să țină mai uşor legătura cu familiile lor şi pentru a se informa corect cu privire la ce se întâmplă în lume. Și-au numit proiectul „Un pic de TIC” (de la Tehnologia Informației și a Comunicării) și până acum au lucrat cu 100 de persoane – 40 de seniori de la Centrul pentru bǎtrȃni  „Casa Bunicilor” şi 60 de copii de la Centrul de zi „Iubire şi speranță” oferind cursuri de inițiere în utilizarea calculatorului, laptop-ului, tabletei şi al telefonului mobil. În urma discuţiilor cu personalul nedidactic din liceului lor (paznici, instalatori, femei de servici) și-au dat seama că și lor le-ar prinde bine niște ore de „internet”, așa că impacții i-au inclus și pe ei în program. Au ținut în total 3 lecţii la bunici, 4 lecţii la centrul de zi şi 3 lecţii la scoală pentru personalul nedidactic și au donat 2 tablete şi memory stik-uri. Impacţii au realizat chiar şi un suport de curs pentru lecţiile susţinute, care conține informaţii folositoare despre utilizarea calculatorului şi a internetului.

Şi pentru că au fost foarte impresionaţi de poveştile de viaţă ale celor pe care i-au cunoscut, impacţii le-au luat interviuri – mai ales seniorilor – pe care le-au publicat în revista clubului, denumită „1000+1 de voci”. Aşa au cunoscut-o mai bine şi pe doamna Elena Daniliuc, care în tinereţe a fost curier pe şantierul din Bicaz, și au aflat că nu-și vede nepoata, stabilită în Marea Britanie, decât foarte rar, când aceasta își face timp să o viziteze în țară. Impacţii au căutat-o pe facebook pe Nicoleta, care lucrează în Anglia ca farmacistă la un centru rezidenţial pentru bătrâni. Reacția doamnei Elena când a văzut una dintre pozele de profil sugerate – i-a făcut cu mâna și a sărutat ecranul – le-a confirmat că au găsit persoana care trebuie.

Două tinere de IMPACT, Raluca si Ioana, au fost impresionate de o altă bunică, doamna Anica Drăghici. „Este o bătrânică simplă, dar are un simţ al umorului aparte. Când am rugat-o să ne spună ce anume făcea ca sărbătorile să fie speciale pentru ea în copilărie, dânsa a răspuns, simplu: Nimic. Aşteptam cu nerăbdare, ca orice copil de altfel, să merg cu uratul şi cu colinda, chiar dacă era frig afară. În afară de asta, nu cred să mai fi fost ceva. Poate de-asta erau Crăciunurile de atunci mai frumoase… Pentru că nu aveam așa de multe așteptări cum au copiii din ziua de azi”.

Din implementarea acestui proiect, tinerii muşatini au învǎtat cȃt de importantǎ este ascultarea activă, exersarea înțelegerii altor persoane şi a comunicǎrii, au pus pe primul loc socializarea și impărtășirea de informații cu membrii grupului, şi-au negociat responsabilitățile şi au lucrat în echipă pentru luarea deciziilor. Voluntarii şi-au îmbunǎtǎţit abilitățiile de planificare și implementare a unei activități şi şi-au asumat responsabilități în utilizarea corectă a resurselor financiare. Iar feedback-ul primit a fost pe măsură:

„Vă  mulțumim pentru că v-ați gândit și la noi. Nici nu-mi imaginam cât este de ușor să folosești calculatorul”, doamna Eugenia.

„Luna viitoare împlinesc 84 de ani. Dar tot am mai învățat azi ceva. Vă mai aștept cu calculatorul, să mai văd și eu poze cu ai mei”, doamna Elena.

… și le-a făcut inima să bată mai repede – TIC-tac, TIC-tac 🙂

Contact

Sediul Central Lupeni

Bv. Păcii, bl. 5, ap. 9 | și în Cluj-Napoca

comunicare@fno.node-creative.com

0254 564 471