Tema activității
- Comunitate
- Diversitate
Domeniul de învățare
- Cetățenie activă
Metoda educațională
- Joc de echipă
- Lucru pe grupe
Descriere
Materiale necesare: coli de flipchart, markere
Durata: 60 minute
Scopul. Această activitate își propune să-i încurajeze pe participanți să gândească și să lucreze în grupe pentru a identifica diferite aspecte ale comunității.
Pregătire și facilitare:
Întindeți patru coli de flipchart pe podea, fiecare dintre ele având scrisă una din întrebările:
- Care sunt cele mai importante caracteristici ale comunității? (Notă: participanții ar trebui să scrie în special despre aspecte economice, geografice, economice, culturale sau demografice.)
- Cum poate fi comunitatea implicată în activitățile noastre d?
- Cum putem învăța mai multe despre comunitatea în care trăim?
- Care sunt cele mai importante resurse ale comunității noastre? (Notă: participanții pot lista cele mai importante resurse fizice, umane sau alte tipuri de resurse pe care ei le consideră de valoare.)
Plasați markere lângă fiecare coală de flipchart.
Explicați-i grupului faptul că, în următoarea activitate, nu au voie să vorbească, ci doar să își exprime în scris gândurile și ideile. Formați patru grupe mai mici și invitați-le să se așeze în jurul uneia dintre cele patru coli de flipchart. Tinerii vor avea la dispoziție 10 minute pentru a-și scrie ideile, gândurile și răspunsurile la întrebarea de pe coala de flipchart – însă trebuie să rămână tăcuți. Pot scrie în același timp mai mulți membri din grup. Dacă cineva are vreo întrebare sau vreo neînțelegere, spuneți-le să ridice mâna și le veți oferi o scurtă lămurire, vorbind în șoaptă.
După expirarea celor 10 minute, rugați grupurile să se mute la o altă coală de flipchart; vor repeta exercițiul, studiind răspunsurile deja oferite și completând în scris cu alte idei sau gânduri. Continuați până toate cele patru grupe vor trece pe la fiecare foaie.
După ce grupele au trecut pe la toate colile de flipchart, discuția mută încetează, iar grupurile se întorc la foaia lor inițială. De această dată, ei pot vorbi și analiza informațiile scrise pe coala de hârtie, pregătind o scurtă prezentare (2-5 minute) pentru restul participanților, subliniind cele mai importante aspecte. Activitatea se va încheia după prezentarea fiecărui grup. Păstrați aceste coli de flipchart pentru viitoare referințe în cadrul proiectului.
Obiective de învățare
Valori, abilități, cunoștinte (V.A.C). În urma activității participanții vor putea:
- C – Să definească ce este o comunitate
- A – Să identifice caracteristici ale comunității
- V – Să manifeste un sens al apartenenței ca membri ai comunităţii în care trăiesc
Competențe IMPACT
- Management de proiect
Competențe Europene
- Civice şi sociale
Valori
- Spirit cetățenesc
Resurse necesare
- Resurse minime
Număr de participanţi
- 12 - 20
Vârsta participanților
- între 10 - 13 ani
- între 14 - 19 ani
- peste 20 ani
Durată
- 30 - 60 minute
Sursa
Tiberiu Culidiuc (coordonator), Maria Butyka, Kelly Organ, Curriculum Cetățenie Activă-module obligatorii, ediția a III-a, 2016, Fundația Noi Orizonturi