Tema activității
- Înțelepciune
- Muncă în echipă
- Umanitate
Domeniul de învățare
- Dezvoltarea caracterului
Metoda educațională
- Lucru pe grupe
- Discuţie facilitată
Descriere
Materiale necesare: harta experiențelor, anexa, foi de flipchart, markere, postituri
Durata activității: 40-80 de minute
Scopul acestui instrument este de a stimula reflecția asupra proiectului de învățare prin serviciu în folosul comunității, trecând participanții într-un mod creativ prin cele trei etape ale debrifiefingului (procesării): analiză, generalizare&interpretare și transfer&aplicare.
Instrumentul poate folosi atât pentru reflecție individuală dar mai ales pentru reflecție în grup după implementarea unui proiect de învățare prin serviciu în folosul comunității sau după participarea la o experiență de învățare mai complexă.
Pregătirea activității: după finalizarea experienței (proiectului) se va specificați participanților că veți trece în etapa în care ne vom uita la experiența comună trăită și o vom analiza folosind o hartă a experienței comune. Împărțiți participanții în trei sau maxim patru grupe.
Pe perete se va așeza Harta Experiențelor Noastre (dacă aveți harta în varianta fizică) pentru a fi la vedere pentru toată lumea*. Dacă nu aveți harta în varianta fizică, desenați sau doar scrieți voi pe un flipchart zonele din hartă (din anexa de mai jos). Fiecare grup va primi o foaie de flipchart, markere și postituri. Facilitatorul va prezenta harta și exemple cu denumirile zonelor de pe hartă pentru a explica înțelegerea și posibila interpretare a acestora.
* Metoda (cu Harta inclusiv) este disponibilă în formă fizică într-un număr restrâns la Fundația Noi Orizonturi.
Participanții vor fi invitați să analizeze ca și grup experiența trăită și, folosind zonele de pe hartă să realizeze un traseu al zonelor experienței de grup așa cum le- au văzut, auzit, simțit, trăit, interpretat și concluzionat.
Dezbătând în grupuri mici, ei vor începe să rememoreze ceea au trăit și pe baza a ceea ce își amintesc că au trăit, trasează pe flipchart un traseu, o hartă a zonele care corespunde interpretării experienței lor.
De exemplu: dacă simt ca și grup că în proiect prima dată au trecut prin Furtuna Emoțiilor, vor scrie pe flipchartul lor (1)Furtuna Emoțiilor. Dacă după Furtuna Emoțiilor au trecut prin Urcușul Obositor vor scrie pe flipchartul lor cifra (2) și numele zonei și tot așa mai departe. Pot alege să scrie direct pe flipchartul lor sau să scrie pe posturile pe care să le poziționeze ulterior pe flipchart/hartă.
Din cele 28 de simboluri vor alege doar pe acelea care au fost relevante pentru experiența proiectului lor – nu trebuie să le folosească pe toate. Acestea vor desemna ordinea experiențelor prin care au trecut. Printr-o zonă pot să treacă de mai mult multe ori. Și în momentul 7 și în momentul 12 de exemplu.
Învitați-i ca atunci când aleg să scrie o anumită zonă din hartă pe flipchartul lor, trebuie să descrie/argumenteze în grup de ce au aleso, ce înseamnă pentru ei și ce asocieri fac între denumirea zonei și modul cum au perceput ei acel moment din experiența trăită.
Treceți pe la grupe pentru a vă asigură că au fost înțelese regulile și oferiți suport prin facilitarea de întrebări. Mai jos (în anexa), sunt o serie de întrebări pe care facilitatorul le poate adresa pentru a adânci discuțiile la grupe. La final, fiecare grupă va fi invitată să-și prezinte harta argumentând fiecare punct de pe hartă pe baza discuțiile pe care le-au purtat în grup.
Luați-vă notițe discret pentru a putea identifica asemănările, deosebirile, elementele cele mai relevente care au ieșit de la fiecare grup în parte.
Timpul de lucru poate fi între 20-40 de minute în funcție de mărimea grupului și de gradul de complexitate a experienței pe care o procesează. Timpul de împărtășire pe grupe poate să fie de 5-10 minute/grup în funcție de complexitatea activității și nivelul de profunzime în reflecție al grupului.
Nota facilitatorului:
Pentru a vă asigura că s-a făcut Reflecție, Generalizare și Transfer într-un mod cât mai profund sau eficient, când fiecare grup lucrează sau prezintă harta, adresați întrebări grupului (cele din anexă) pentru a-i ajuta să reflecteze cu privire la ceea ce au simțit, învățat/descoperit/concluzionat, transferat în urma experienței.
Obiective de învățare
Valori, abilități, cunoștinte (V.A.C). În urma activității participanții vor putea:
- (A)Să reflecteze în grupuri cu privire la experiența trăită;
- (A)Să-și exerseze creativitatea și asocierile;
- (V)Să vadă dintr-o perspectivă mai largă experiența trăită și traseul procesului lor de învățare (discernământ);
- (A)Să fie deschiți la percepții diferite cu asupra aceleiași experiențe trăite;
- (A) Să treacă structura printr-un proces de reflecție;
Competențe IMPACT
- Management personal și de grup
Competențe Europene
- Lingvistice - în limba maternă
- A învăța să Înveți
Valori
- Discernământ
- Plăcerea de a învăţa
Resurse necesare
- Resurse minime
Număr de participanţi
- mai puțini de 12
- 12 - 20
- mai mulți de 20
Vârsta participanților
- între 10 - 13 ani
- între 14 - 19 ani
- peste 20 ani
Durată
- 30 - 60 minute
- Peste 60 minute
Sursa
Anexe
Warning: Use of undefined constant fext - assumed 'fext' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/customer/www/fno.node-creative.com/public_html/wp-content/themes/Divi-Child-Restore/single-activity.php on line 105