Tema activității
- Comunicare
- Identitate personală
Domeniul de învățare
- Cetățenie activă
- Dezvoltarea caracterului
Metoda educațională
- Metode de evaluare
- Altele
Descriere
Materiale necesare: foi A4 și creioane colorante, un flipchart cu denumirile zonelor de pe hartă
Durata: 50 minute
Scopul activității este de ai ajuta pe participanți să reflecteze într-un mod structurat cu privire la conceperea, pregătirea și implementarea proiectului lor. Această activitate este de durată și este potrivită atât pentru jocuri complexe, cât și pentru activități complexe și de durată precum proiectul de învățare prin serviciu în folosul comunității.
Pregătire și facilitare:
Pregătiți foi A4 și creioane colorante pentru tot grupul.
După finalizarea activității, oferiți-le participanților o foaie de hârte și creioane colorate.
Spuneți-le că sunt provocați să deseneze o hartă a experienței trăite de ei. Poate fi o hartă pentru un joc făcut, pentru o activitate mai mare sau chiar pentru un proiect de durată în sine. Puteți scrie pe flipchart sau pe tablă ce spații metaforice s-ar putea găsi pe această hartă – dar de ei depinde dacă vor să le pună pe acestea pe harta lor sau dacă vor să creeze alte puncte pe hartă. Aceste locuri ar putea fi: „Mulțimea posibilităților”, „Raiul”, „Zona soluțiilor”, „Urcușul obositor”, „Piscina relaxării”, „Zona încordării”, „Mlaștina blocajului”, „Zona de joacă”, „Nisipurile mișcătoare”, „Pauza”, „Cascada distracției”, „Becul luminat”, „Zona confuziei”, „Lumina clarității” etc. După ce vor desena pe hârtia lor zonele, vor desena și traseul prin care au trecut, ce imagini, ce cuvinte sau ce desene le vin în cap pentru fiecare zonă prin care au trecut.
Se oferă, în funcție de complexitatea activității, suficient timp pentru desenarea hărților. După ce participanții vor finaliza hărțile lor, le vor prezenta – facilitatorul își ia notițe pentru a putea sumariza și pentru a continua procesarea, pornind de la desenele lor.
Avantajele metodei: Metoda avantajează reflecția mai profundă și asocierile mentale puternice. Adaptare: Se poate ca, după finalizarea hărților, participanții să se împartă în grupe de câte 2 sau 4 pentru a-și împărtăși desenele. Facilitatorii se vor plimba de la un grup la altul pentru a asculta prezentările lor.
Obiective de învățare
Valori, abilități, cunoștinte (V.A.C). În urma activității participanții vor putea:
- C – Să explice importanţa reflecţiei şi a evaluării pentru îmbunătăţirea proiectelor ulterioare
- V – Să demonstreze interes faţă de reflecția cu privire la conceperea, planificarea și implementarea unui proiect de serviciu în folosul comunității
- V – Să recunoască şi să aprecieze munca în echipă şi dezvoltarea în cadrul clubului
- A – Să reflecteze asupra calităţii activităţilor implementate de către club
Competențe IMPACT
- Management personal și de grup
- Management de proiect
Competențe Europene
- A învăța să Înveți
- Civice şi sociale
Valori
- Discernământ
- Viziune și perspectivă
- Plăcerea de a învăţa
- Recunoștință
Resurse necesare
- Resurse minime
Număr de participanţi
- mai puțini de 12
- 12 - 20
Vârsta participanților
- între 10 - 13 ani
- între 14 - 19 ani
- peste 20 ani
Durată
- 15 - 30 minute
Sursa
Tiberiu Culidiuc (coordonator), Maria Butyka, Curriculum Cetățenie Activă-module obligatorii, ediția a III-a, 2016, Fundația Noi Orizonturi