Tema activității
- Comunitate
- Diversitate
- Umanitate
- Dreptate
Domeniul de învățare
- Cetățenie activă
Metoda educațională
- Poveste
Descriere
Materiale necesare: nu este cazul
Durata: 20 minute
Scopul povestirii este de a-i învăța pe participanți importanța solidarității, a grijii și considerației pentru alți oameni.
Pregătire și facilitare:
Citiți cu voce tare povestirea. După ce ați terminat, încheiați cu o discuție de procesare/debriefing, folosind întrebările sugerate.
“A fost odată în junglă un leopard care cu greu putea dormi noaptea. Era un animal nocturn, care își petrecea mare parte din timpul său într-un copac somptuos, urmărind întins pe o creangă ce se întâmpla în jungle pe timpul nopții. În acest fel a descoperit el că exista un hoț în pădure. Îl putea urmări cum pleca în fiecare noapte cu buzunarele goale și cum se întorcea spre ziuă cu lucruri furate. Odată hoțul nostru a furat bananele mimuțelor bătrâne, altă dată a furat peruca leului iar altă data dungile zebrei. Într-o noapte s-a furișat acasă cu colții falși de fildeș ai elefantului, pe care acesta îi folosea de ceva timp în secret.
Leopardul nostru era genul de pisică tăcută, care prefer liniștea și care nu voia să spună nimănui nimic. Nu considera că este de datoria lui să spună ceea ce descoperise despre hoț. Adevărul este că, mai degrabă se bucura de toate aceste mici secrete pe care le descoperea despre vecinii săi.
Așa că, datorită hoțului din jungle, lucrurile au început să se cam agite prin pădure: elefantul se simțea ridicol fără dinții săi de fildeș, zebra arăta mai degrabă ca un măgăruș fără a menționa de leul nostru care, chel fiind, și-a cam pierdut respectul printre celelalte animale. Aproape totate animalele se aflau într-o postură similară. Erau furioase, confuze și ridicole – leopardul însă stătea liniștit în copacul său, fără să scoată un cuvânt, bucurându-se în fiecare noapte de escapadele hoțului din pădure.
Într-o noapte, hoțul a plecat în vacanță. După ce a așteptat în zadar ca acesta să apară, leopardul a obosit și a decis să se culce. Când s-a trezit însă, s-a văzut într-un loc cu totul diferit față de locul în care era obișnuit – plutea pe apa unui mic lac aflat într-o peșteră – alături de el se aflau toate lucrurile furate din pădure. Hoțul tăiase copacul și l-a furat, cu tot cu leopard! Aceasta a fost ultima picătură. Leopardul a fugit în pădure și a alertat celelalte animale cu privire la locul în care hoțul ascunsese lucrurile furate.
Cu toții l-au lăudat pentru descoperirea făcută și pentru că au putut să-și recupereze bunurile furate. Însă, în cele din urmă, se pare că animalul care a avut cel mai mult de pierdut a fost tot leopardul. El nu a mai putut replanta copacul superb în care locuia și a trebuit să se mute într-un copac micuț, care nu-i mai oferea aceeași priveliște. A regretat că nu s-a implicat în rezolvarea problemelor celorlalte animale și că, pe termen lung, problemele acestora au devenit problemele sale.”
Întrebări de procesare/debriefing:
- De ce credeți că nu i-a păsat leopardului, la început, de problemele celorlalte animale? Ce l-a făcut să se schimbe?
- Știți ce este solidaritatea? (Prezentați definiția de la începutul întâlnirii, dacă este necesar). A manifestat leopardul solidaritate cu celelalte animale din junglă?
- Cum credeți că arată solidaritatea manifestată față de cei excluși din societate?
- De ce este important să manifești solidaritate față de cei excluși de societate?
- Care ar fi un lucru pe care îl puteți face pentru a arăta solidaritate cu cineva care știți că este exclus? Cum îl puteți ajuta să-și îmbunătățească situația?
Obiective de învățare
Valori, abilități, cunoștinte (V.A.C). În urma activității participanții vor putea:
- C – Să definească solidaritatea și modalitățile în care aceasta se manifestă
- V – Să manifeste compasiune și solidaritate față de persoanele excluse social
Competențe IMPACT
- Management personal și de grup
Competențe Europene
- Civice şi sociale
Valori
- Discernământ
- Bunătate
- Spirit cetățenesc
Resurse necesare
- Fără resurse
Număr de participanţi
- mai puțini de 12
- 12 - 20
- mai mulți de 20
Vârsta participanților
- între 10 - 13 ani
- între 14 - 19 ani
- peste 20 ani
Durată
- 15 - 30 minute
Sursa
- Tiberiu Culidiuc (coordonator), Maria Butyka, Kelly Organ, Curriculum Cetățenie Activă-module obligatorii, ediția a III-a, 2016, Fundația Noi Orizonturi (apud Sacristan, Pedro Pablo. 2015. “The Leopard in His Tree.” Bedtime Stories. Retrieved March 25, 2016 (http://freestoriesforkids.com/children/stories-and-tales/leopard-his-tree).