Tema activității
- Diversitate
Domeniul de învățare
- Cetățenie activă
Metoda educațională
- Discuţie facilitată
- Brainstorming
Descriere
Materiale necesare: coli de flipchart, markere
Durata: 15 minute
Scopul. Aceste momente de discuții libere și brainstorming au scopul de a-i ajuta pe participanți să recunoască diferitele motive pe care le au oamenii care se mută într-o țară străină.
Pregătire și facilitare:
Cereți unui voluntar să vină să ia notițe și dați-i o coală de flipchart și un marker. Apoi cereți grupului să enumere toate motivele la care se pot gândi, pentru care și-ar părăsi țara. Ce ar trebui să se întâmple ca să-și părăsească căminul și să se mute într-o altă parte a lumii? (Puteți menționa o țară în care a plecat multă lume din țara voastră, dacă asta vă ajută să faceți exercițiul mai concret și mai la subiect pentru participanți.) Cereți voluntarului să noteze toate ideile, pe măsură ce ele sunt enunțate. Iată unele motive posibile din ambele categorii:
- Violența și mișcări sociale
- Piața forței de muncă slab dezvoltată
- Puține oportunități pentru educație
- Salarii mici
- Instabilitate politică
- Familie care locuiește în străinătate
Provocați grupul să se gândească la motivele emigrării, atât voluntare cât și involuntare adică, motivele pentru care ar fi forțați să plece și motive pentru care ar alege să plece. Pentru a puncta diferența, întrebați grupul dacă au auzit de termenul “refugiat.” Dacă da, cereți-le să explice ce înseamnă, iar dacă nu cunosc termenul, explicați-le că un refugiat este un imigrant care s-a mutat din motive involuntare – cum ar fi războiul, amenințări, schimbarea regimului politic sau dezastre naturale.
După circa 10 minute de brainstorming, faceți sumarul listei și menționați că există multe motive pentru care emigrează oamenii și că este imposibil să presupui motivele lor. Provocați grupul să țină minte asta și să o spună cu voce tare atunci când aud stereotipuri referitoare la imigranți și motivele lor, în mass media sau în rândul persoanelor din jurul lor.
Obiective de învățare
Valori, abilități, cunoștinte (V.A.C). În urma activității participanții vor putea:
- C – Să enumere motivele pentru care oamenii emigrează într-o altă țară
- C – Să descrie solidaritatea și modalitățile în care se aceasta se manifestă
- V – Să manifeste compasiune și solidaritate față de persoanele imigrante
Competențe IMPACT
- Management personal și de grup
Competențe Europene
- Civice şi sociale
Valori
- Viziune și perspectivă
- Inteligență socială
Resurse necesare
- Resurse minime
Număr de participanţi
- mai puțini de 12
- 12 - 20
- mai mulți de 20
Vârsta participanților
- între 10 - 13 ani
- între 14 - 19 ani
- peste 20 ani
Durată
- Mai puțin de 15 minute
Sursa
Tiberiu Culidiuc (coordonator), Maria Butyka, Kelly Organ, Curriculum Cetățenie Activă-module obligatorii, ediția a III-a, 2016, Fundația Noi Orizonturi