Tema activității
- Comunicare
- Altele
Domeniul de învățare
- Cetățenie activă
Metoda educațională
- Lucru pe grupe
- Discuţie facilitată
Descriere
Materiale necesare: nu este cazul
Durata: 75 minute
Scopul activității. Acesta este punctul în care proiectul trece din etapa de Concepție în etapa de Planificare. Între cele două etape nu există o linie de demarcație clară, ci, mai degrabă, pasul de la viziunea proiectului, de la general, către lucrul la detaliile proiectului. Activitățile și sarcinile vor ajuta la completarea imaginii a ceea ce trebuie să fie proiectul.
Pregătire și facilitare:
Pas 1: Activități și sarcini
Folosind foaia de flipchart, tabla de scris sau alte mijloace vizuale, prezentați definițiile și exemplele ulterioare:
- Activitățile reprezintă acele acțiuni specific, necesare pentru a atinge fiecare obiectiv.
- Ele pot fi divizate în sarcini de lucru (ce pot fi efectuate într-o anumită perioadă de timp) și metode (care oferă o idee concretă cu privire la modul în care trebuie îndeplinită sarcina respectivă).
Caracterisitici ale activităților:
- sunt încadrate într-o perioadă de timp,
- au un rezultat clar,
- rezultatul este măsurabil,
- au limite acceptabile de timp,
- evenimentele de start și de final sunt clar definite.
Exemplu:
Obiective |
Activități |
Sarcini |
Metode |
Crearea unei centru de tineret într-una din școlile comunității, de care să beneficieze cel puțin 120 de tineri pe parcursul unui an școlar.
|
Găsirea unui spațiu pentru centrul de tineret. |
Contactarea diferitelor instituții pentru a identifica un spațiu potrivit. |
Citirea anunțurilor locale cu privire la spațiile disponibile de închiriat. |
Stabilirea de întâlniri cu reprezentanții diferitelor instituții din comunitate. |
|||
Curățarea și amenajarea spațiului |
Strângerea unei echipe de voluntari pentru curățenie. |
Rugăm membrii comunitații să participe la o zi de muncă pentru curățenie |
|
Obținem materialele de curățenie |
Facem o listă de materiale necesare. |
||
Solicităm donații de la oamenii de afaceri locali. |
Odată ce ați prezentat informațiile din tabel, invitați participanții să pună teoria în practică. Alcătuiți grupe mai mici de lucru și atribuiți-i fiecărui grup unul din obiectivele proiectului (decise la întâlnirea despre stabilirea scopului și obiectivelor). Lăsați-le să lucreze pentru 20 de minute pentru a identifica activitățile, sarcinile și metodele pentru obiectivul lor. Distribuiți-le grupurilor coli de hârtie pentru a-și nota ideile. După expirarea timpului, adunați grupurile și invitați-le să-și prezinte rezultatele muncii. După prezentarea fiecărui grup, alocați timp pentru a discuta în plen și a cădea de acord cu privire la ideile expuse. Odată ce ați căzut de acord, scrieți activitățile și sarcinile pe o diagramă Gantt (vezi anexa) sau pe o coală de flipchart, pentru a ține evidența a ceea ce trebuie făcut în cadrul proiectului.
Pasul 2: Succesiunea în timp și echipa de lucru
Uitați-vă la lista de activități și sarcini pe care participanții au creat-o și întrebați tinerii dacă se simt entuziaști și și-ar dori să se ocupe de una dintre acestea. Dacă da, scrieți-le numele în coloana „Persoana responsabilă”, din diagrama Gantt.
Notă: Dacă sunt sarcini pe care nimeni nu ar vrea să și le asume, ar trebui să discutați acea sarcină cu ei. De ce nimeni nu este dispus să facă aceasta? Este din cauza fricii, a insecurității, a lipsei de informații? Astfel, le puteți oferi sprijinul pentru a-i ajuta să se simtă mai încrezători și să învețe ce trebuie să facă. Dacă este mai degrabă vorba de lipsa de interes, de lipsa de bunăvoință sau de plictiseală, rugați-i pe participanți să scoată de pe listă sarcina respectivă și să o înlocuiască cu altceva – în definitiv, este proiectul lor; dacă ei nu-și asumă responsabilitatea pentru fiecare parte, nu va funcționa!
În momentul în care există un responsabil pentru fiecare sarcină, lucrați împreună cu grupul pentru a stabili termene-limită realiste pentru fiecare activitate a proiectului. Asigurați-vă că aflați opinia fiecărei persoane responsabile în fiecare etapă, astfel încât să vă asigurați că își împlinesc în timp sarcinile pe care și le-au asumat. (De exemplu, din moment ce sarcinile vor solicita lucru în afara întâlnirilor de club, asigurați-vă că nu se suprapun programului lor zilnic – orar școlar, exeamene sau alte activități școlare.)
Pasul 3: Resursele
Odată ce au fost listate toate activitățile și sarcinile proiectului, iar tinerii au căzut de acord cu privire la „planul jocului” și cine, când și ce va face, este timpul pentru a arunca o privire la resursele necesare pentru a duce la bun sfârșit respectivele sarcini!
Rugați participanții să se împartă din nou în grupele lor de lucru. De această dată, invitați-i să facă un brainstorming pentru a identifica resursele de care au nevoie pentru fiecare din sarcinile listate în pasul anterior. Amintiți-le să nu uite să includă resursele umane (timpul pe care îl pun la dispoziție, oamenii, munca lor, expertiza etc.) și resursele materiale. După ce fac aceasta, invitați-i să estimeze, de asemenea, costul pentru fiecare resursă pe care au listat-o.
După aproximativ 10-15 minute de lucru, adunați grupurile și invitați-le să prezinte lista cu resursele necesare. Dacă vreun membrii grupului consideră că lipsesc anumite resurse, acum este momentul să fie adăugate pe listă. Apoi, este momentul pentru o scurtă discuție de grup:
- Cum vă simțiți, când aveți lista de resurse finalizată?
- Cum credeți că am putea accesa materialele și asistența de care avem nevoie?
- Credeți că există resurse pe lista noastră, pe care le-am putea recicla sau le-am putea împrumuta?
Luați-vă timp pentru a le asculta îngrijorările și încurajați-i să discute optimist (dar și realist) despre resursele de care au nevoie. Scrieți pe flipchart ideile și soluțiile pentru reducerea costurilor sau pentru creșterea impactului ecologic al proiectului (de exemplu, folosirea hârtiei reciclate pentru alcătuirea unui afiș). Apoi, menționați faptul că, la următoarea întâlnire, vor discuta despre strângerea de fonduri și asigurați-i că vor pleca de la întâlnire cu multe idei pentru a găsi materialele și suportul de care au nevoie pentru succesul proiectului lor. Încheiați activitatea, mulțumindu-le pentru munca și pentru efortul lor!
Obiective de învățare
Valori, abilități, cunoștinte (V.A.C). În urma activității participanții vor putea:
- C – Să explice scopul diagramei Gantt
- C – Să descrie modul în care diferitele sarcini din cadrul proiectului contribuie la împlinirea scopului
- A – Să planifice și să organizeze resursele avute la dispoziție, inclusiv cele de timp
- A – Să folosească o diagramă Gantt pentru a planifica activități și sarcini
Competențe IMPACT
- Management de proiect
Competențe Europene
- Civice şi sociale
Valori
- Viziune și perspectivă
Resurse necesare
- Resurse minime
Număr de participanţi
- mai puțini de 12
- 12 - 20
- mai mulți de 20
Vârsta participanților
- între 10 - 13 ani
- între 14 - 19 ani
- peste 20 ani
Durată
- Peste 60 minute
Sursa
Tiberiu Culidiuc (coordonator), Maria Butyka, Kelly Organ, Curriculum Cetățenie Activă-module obligatorii, ediția a III-a, 2016, Fundația Noi Orizonturi
Anexe
Warning: Use of undefined constant fext - assumed 'fext' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/customer/www/fno.node-creative.com/public_html/wp-content/themes/Divi-Child-Restore/single-activity.php on line 105