Competiţie de proiecte „Lume bună – împreună”
11 octombrie 2018

Anul acesta, Fundaţia Noi Orizonturi convoacă cluburile din Reţeaua Naţională IMPACT să ia parte la cea mai mare iniţiativă de dezvoltare sustenabilă a planetei, în care nimeni nu este lăsat în urmă.

Astfel, prin competiţia de proiecte „Lume bună – împreună” vă propunem să facem lumea mai bună prin îndreptarea proiectelor de Service Learning către ameliorarea problemelor de sărăcie şi a inegalităţilor de şanse.

 

Visăm la o lume în care fiecare poate trăi cu demnitate, poate visa la a-şi îndeplini menirea nu doar la cum să supravieţuiască de astăzi pe mâine. Aşadar, iată care sunt provocările principale la nivel global pentru care provocăm cluburile IMPACT să găsească soluţii creative la nivel local:

Sărăcia înseamnă mai mult decât lipsa veniturilor. Manifestările sale înseamnă foamete, acces limitat la educație şi servicii de bază, discriminare socială şi excluziune, lipsa participării în luarea deciziilor.

 

Este timpul să ne gândim cum ne cultivăm şi consumăm hrana. În timp ce în unele ţări subdezvoltate familiile trăiesc cu 5 lei pe zi, în alte zone tone de mâncare sunt aruncate în fiecare zi.

 

Îmbunătăţirea accesului la servicii de asistenţă medicală de calitate este esenţială pentru funcţionarea adecvată a unei societăţi durabile. Totodată, este necesară prevenirea şi promovarea unui mod de viață sănătos, incluzând combaterea unor obiceiuri negative (ex. fumatul), încurajarea stilului proactiv şi favorizarea activităţilor sociale.

 

Accesul la o educaţie inclusivă poate echipa cetăţenii cu abilităţile necesare pentru a construi soluţii inovative la cele mai mai probleme ale lumii. Momentan, la nivel global peste 260 de milioane de copii şi tineri nu au mers la şcoală sau au abandonat studiile de la o vârstă fragedă. Ca să ne apropiem de acest scop, trebuie redus abandonul şcolar şi este necesară îmbunătăţirea sistemului educațional, şi a condiţiilor din şcoli indiferent de locaţia geografică.

 

Chiar dacă în ultimii ani s-au făcut progrese, femeile şi tinerele fete încă suferă de discriminare şi violenţă în toată lumea. Egalitatea de gen este un drept uman fundamental, şi este vital pentru a asigura pacea şi prosperitatea planetei. La nivel global, 1 din 5 femei şi fete sunt afectate de violenţă, inegalităţi la locul de muncă sau lipsa oportunităţilor.

 

Inegalitatea de sanse pentru grupurile de persoane dezavantajate şi marginalizate şi accesul redus la servicii de sănătate şi educaţie afectează calitatea vieţii, încalcă drepturile umane şi împiedică dezvoltarea sustenabilă a planetei.

 

Cui se adresează competiţia de proiecte?

Tuturor cluburilor de Iniţiativă Comunitară IMPACT, care îşi doresc un nou nivel de provocare şi care vor ca prin proiectele lor de învăţare prin serviciu în folosul comunităţii să contribuie la ameliorarea problemelor de sărăcie şi a inegalităţii de şanse.O listă de idei şi iniţiative testate găsiţi în Ghidul de inspiraţie.

30 de cluburi cu cele mai bune propuneri de proiecte vor beneficia de premii în valorare totală de 12.000 de lei, adică 400 lei/proiect, bani ce provin din fondurile strânse de impacţi în campania 2%. Ne rezervăm dreptul de a finanţa doar cele mai bune proiecte şi dacă rămân fonduri din bugetul total, acestea vor fi redistribuite  către umătoarele competiţii, tot în beneficiul cluburilor IMPACT.

Beneficii

  • Finanţare de 400 de lei pentru cele mai bune 30 de idei de proiecte
  • Posibilitatea de a vă îmbunătăţi proiectele înainte de termenul limită de aplicare, primind feedback pe formularul de proiect, pentru a vă creşte şansele în competiţie şi pentru a învăţa mai multe despre scrierea şi conceperea de proiecte de Service Learning.
  • Cele mai bune proiecte vor fi prezentate ca poveşti de succes pe pagina oficială de facebook şi pe site-ul Fundaţiei Noi Orizonturi.

Calendarul competiţiei

PERIOADA

ETAPE

5 noiembrie

Solicitare feedback/recomandări din partea FNO pe formularul de proiect

15 noiembrie

Trimiterea aplicaţiior finale pentru jurizare, după inserarea feedback-ului

22 noiembrie

Anunţarea câştigătorilor

23 noiembrie- 24  februarie

Implementarea proiectelor

28 februarie

Trimiterea rapoartelor de implementare a proiectului către Fundaţia Noi Orizonturi

 

Cum se face înscrierea în proiect şi ce conţine dosarul de candidatură:

Pentru mai multe informaţii:

Lidia Bondiuc
Manager Reţea IMPACT
lidia_bondiuc@fno.node-creative.com

Contact

Sediul Central Lupeni

Bv. Păcii, bl. 5, ap. 9 | și în Cluj-Napoca

comunicare@fno.node-creative.com

0254 564 471