De 6 ani, tinerii IMPACT au grijă de nou-născuţii din localitatea lor

17 octombrie2018

De şase ani impacţii de la Școala Gimnazială „I. G. Duca” Petroşani şi-au luat misiunea de a ajuta mamele şi nou-născuţii ce provin din medii sărace, organizând în fiecare an un spectacol caritabil, donaţiile primite fiind investite în trusouri pentru bebeluşi şi diferite echipamente necesare secţiilor de Pediatrie şi Neonatologie a Spitalului din Petroşani.

Clubul IMPACT „Pride of Petroşani” s-a înfiinţat în anul 2009, în Școala Gimnazială „I. G. Duca” Petroşani, jud. Hunedoara şi este unul dintre cele mai vechi cluburi din Valea Jiului. Tinerii impacţi sunt sprijiniţi de liderii lor, profesoarele Ramona Asan şi Hoarca Codrea Alina. La întâlnirile săptămânale membrii clubului cercetează problemele comunităţii şi încearcă după puterile lor să implementeze soluţii fezabile.

Proiectul reprezentativ pentru club este unul cu tradiţie – de şase ani impacţii şi-au luat misiunea de a ajuta mamele şi nou-născuţii ce provin din medii sărace, organizând în fiecare an un spectacol caritabil, donaţiile primite fiind investite în trusouri pentru bebeluşi şi diferite echipamente necesare secţiilor de Pediatrie şi Neonatologie a Spitalului din Petroşani.

Pentru că anul acesta ne-am propus să mobilizăm cluburile IMPACT în ameliorarea problemelor de sărăcie şi a inegalităţilor de şanse, îi lăsăm pe impacţii de la Pride of Petroşani să vă ofere mai multe detalii despre proiectul lor„Cântăm pentru viaţă”, ca model de bună practică.

„De-a lungul anilor, clubul nostru a avut multe proiecte frumoase, dar cel mai drag dintre toate ne este proiectul „Cântăm pentru viață”, a cărui primă ediție a avut loc în iunie 2012.

Începând cu anul 2009 au încetat formele de ajutorare a proaspetelor mămici, prin dispariția ajutorului bănesc oferit de către primării sub denumirea de trusou. Zona noastră, a Văii Jiului, este o zonă săracă, monoindustrială, care de-a lungul anilor a devenit din ce în ce mai săracă, prin închiderea minelor.

Atunci când ne-am gândit la un proiect care să ajute comunitatea din care facem parte am plecat de la o întâmplare adevărată povestită de liderul clubului nostru, Ramona Asan. Aceasta a avut prilejul de a afla de la doamna doctor, Carmen Bursesc, șefa secției de Neonatologie a Spitalului de Urgență din Petroșani, despre cât de multe mame sărace sau adolescente nasc și cât de util le-ar fi  un mic trusou cu care ele să plece acasă la ieșirea din maternitate. De fiecare dată, când aveau un caz social la Neonatologie, asistentele și medicii secției făceau o chetă pentru a ajuta.

Pentru că rolul și spiritul cluburilor IMPACT este acela de a ajuta comunitatea, tinerii și liderii din clubul nostru s-au gândit să înlocuiască ajutorul abrogat de guvern în 2009 cu ajutorul lor! Ideea tuturor a fost de a face un spectacol, iar încasările din bilete și donații să fie folosite pentru a cumpăra  trusouri pentru nou-născuţi. Pentru că nimic nu e mai de preț decât viața, noi am cântat pentru viață!”

În cele şase ediţii ale proiectului, tinerii IMPACT au reuşit să strângă 11.737 de lei şi donaţii în bunuri de la partenerii lor. Astfel:

  • au oferit 74 de trusouri pentru nou-născuţi, din familii nevoiaşe ce conţineau: hăinuțe, aparate de sterilizat biberoane, creme speciale pentru micuți;
  • au ajutat cu fonduri Organizația Salvați Copiii Hunedoara, pentru cumpărarea incubatorarelor pentru nou-născuții prematuri;
  • au donat 2 calorifere electrice pentru saloanele de prematuri, precum și consumabile pentru secția de neonatologie (cartușe pentru imprimantă, hârtie copiator, etc);
  • au donat:un aparat de sterilizat biberoane pentru secția de Neonatologie, 3 nebulizatoare cu aerosoli și 3 termometre digitale pentru secția de Pediatrie, precum și 10 seturi de hăinuțe pentru nou-născuți, pe care să le folosească secția de Neonatologie pentru toți nou-născuții.

„Trusourile au făcut fericite multe mămici lipsite de posibilități materiale, le-au pus un zâmbet plin de speranță pe față, pentru că au simțit că nu sunt singure. Din 2017, pentru că au văzut cât de mult bine facem, au venit alături de noi și cei din Organizația Caritas-Asistență Socială Alba-Iulia, filiala Petroșani,  care au donat anul trecut 20 de landouri noi, din Germania, iar anul acesta încă 10 landouri, corespunzător cu numărul de trusouri donate de clubul nostru.

Acest proiect a stârnit în sufletul tuturor celor implicați o emoţie de nedescris, pentru că la fiecare ediție a fost nevoie de multă muncă, implicare, planificare, creativitate și, nu în ultimul rând, de dragoste pentru aproapele nostru.

Proiectul nostru drag „Cântăm pentru viaţă” a inspirat și a adus alături de noi elevi și profesori de la alte școli din Petroșani, Petrila și Aninoasa, care au prezentat momente artistice deosebite la concertul nostru caritabil, în încercarea de a face cât mai mult bine celor mai micuți dintre noi. Am reușit să convingem mulți parteneri pentru a ne ajuta în demersul nostru, Primăria Municipiului Petroșani, care ne-a oferit gratuit sonorizarea, Casa de Cultură „Ion Dulămiță” Petroșani, care ne-a oferit gratuit spațiul la două dintre ediții, Teatrul Dramatic „I.D. Sîrbu” Petroșani care ne-a oferit spațiul și logistica la cinci dintre ediții, Kapital TV, Mondo TV, Gazeta de Dimineață, Ziarul Văii Jiului, Cronica Văii Jiului, care au ilustrat în edițiile de știri sau în articole scrise realizările noastre.

Pentru a vedea cât de multă dragoste am investit în acest proiect, iată câteva apariţii în presă, cu speranța că ele vor reflecta cât mai fidel posibil cât de mult iubim acest proiect, un proiect cu multe zâne bune și feți-frumoși, care pun puțină magie și fac fapte bune.

Vă mulțumim, încă o dată, pentru că prin Fundația Noi Orizonturi am avut posibilitatea să cunoaștem și o altfel de educație, o educație care îi face pe toți cei implicați mai fericiți, mai creativi și mai puternici!”

Contact

Sediul Central Lupeni

Bv. Păcii, bl. 5, ap. 9 | și în Cluj-Napoca

comunicare@fno.node-creative.com

0254 564 471