Schimbă România. Picătură cu picătură

23 octombrie 2018

500 de turiști pe an. Acesta este pariul pe care l-au făcut niște copii din Panaci, Țara Dornelor, la primul lor proiect de învățare prin serviciu în folosul comunității. Ei și-au propus să amenajeze 5 izvoare cu apă minerală cunoscute doar de către localnici, pentru a atrage turiști și în comuna lor de la Poalele Munților Călimani. Au reușit să mobilizeze o comunitate întreagă, în frunte cu primarul și au scos la lumină 17 izvoare cu apă vie pe o rază de 60 de km, iar acum turiștii sunt întâmpinați, la intrarea în Panaci, de un panou pe care scrie „Bine ați venit pe Tărâmul izvoarelor!”.

Clubul de inițiativă comunitară pentru tineri GreenIMPACT Panaci a fost deschis în toamna lui 2017 cu sprijinul Fundației Noi Orizonturi la Școala Gimnazială din localitate. La primele întâlniri săptămânale au venit 40 de elevi, dar încet-încet numărul lor a ajuns la 48. Iarna a fost un bun prilej pentru ca echipa să se formeze și pentru ca impacții să întoarcă pe toate părțile proiectele propuse pentru a fi implementate. Alegerea amenjării izvoarelor a venit firesc – ce altă comoară a Țării Dornelor ar fi fost mai potrivită?

„Nimeni până acum nu a scos în evidenţă aceste izvoare. Nici nu le-au fost cunoscute caracteristicile – unii localnici mai beau uneori apa lor. Turiştii care vor veni vor putea cunoaşte localizarea borcuţurilor, vor degusta, vor afla despre beneficiile apei în vindecarea unor boli, vor putea face plimbări de la un izvor la altul, cunoscând pe această cale şi alte frumuseţi ale comunei”, au completat ei în formularul de proiect trimis către Noi Orizonturi. 

Ce și-au propus să învețe?

  • Despre munca în echipă și colaborare, precum și despre managementul financiar;
  • Despre mediul natural local și calitatea izvoarelor minerale;
  • Despre dezvoltarea creativității și adaptarea la noi situații de investigare/învățare;
  • Despre cum pot ei, copiii, să-și promoveze comorile pentru a schimba lumea în care trăiesc.

Prima ieșire „pe teren” a avut loc în 23 aprilie, de Sfântu Gheorghe, iar elevilor li s- alăturat primarul comunei, căruia i-a plăcut din prima proiectul. Atunci și-au dat seama că izvoarele trebuie și botezate, pentru că oamenii le identificau după casa lângă care erau. Pentru că le-a venit gândul ăsta într-o zi de sărbătoare religioasă, au decis să le boteze cu numele sfinţilor care patronează bisericile şi mănăstirile din comună.

Până acolo, însă, impacții s-au împărțit în grupe de câte 5-6 elevi care să gândească fiecare proiect de amenajare și să-l pună pe hârtie. Au inventariat lucrurile care trebuie făcute – curăţarea zonei, decolmatare, curăţarea izvoarelor (în unele cazuri apa nu mai avea proprietăţile ştiute, iar copiii au luat probe de apă şi le-au analizat la laborator), readucerea la suprafaţă a apei, înfrumuseţearea locului – și și-au dat seama că banii de sămânță primți de la Noi Orizonturi – 400 de lei – nu le vor ajunge, așa că au început să strângă bani de la cunoscuţi şi firmele din comună. Au ajuns la o sumă totală de 2.000 de lei într-un scurt timp, dar poate mai important decât banii, au captat atenția sătenilor și un lucru miraculos s-a întâmplat: în Săptămâna Altfel, când s-a desfășurat efectiv activitatea de amenajare a izvoarelor, li s-au alăturat colegi din școală, profesori, părinți, angajați ai Primăriei și alți oameni din comunitate. Și fiecare avea o idee de îmbunătățire a proiectului – „mai e un izvor şi lângă mine, hai să îl amenajăm”, „domnule primar, hai că mai ştiu unul, să-l facem şi pe ăla”.

La final, au sărbătorit reușita peste 200 de oameni – primar, viceprimar, preoți, elevi și localnici – plimbându-se de la un izvor la altul și participând la inaugurarea unei expoziţii de fotografie cu „making-off-ul”. Traseul turistic pe care sunt localizate izvoarele măsoară aproape 60 de km, iar impacții au pus în mijlocul comunei un panou cu harta lor, pe care turiștii găsesc informații extrem de utile despre izvoare – localizare, legendă, informaţii despre nume şi alcătuirea chimică. Iar la fiecare izvor, un panou îl ajută pe turist să ajungă la următorul de pe traseu.

Iniţiativa elevilor a depăşit cu mult nivelul de „proiect şcolar”, atât ca impact cât şi ca buget – a fost evaluat la peste 10.000 de lei. Mândru de realizarea elevilor, primarul din Panaci, Vasile Cozan, a decis să ducă ideea la următorul nivel şi să transforme proiectul într-un brand al comunei – la intrarea în comună a fost amplasat, începând cu această vară, un panou uriaş pe care scrie “Bine aţi venit pe Tărâmul Izvoarelor”. „S-a început de la copii, au apelat la noi ca şi administraţie să-i ajutăm cu materiale, am sunat la constructori şi toate echipele de constructori au participat, n-a fost niciunul să zică ‘nu’. Şi fiecare are alt design, aşa că a fost şi o întrecere între constructori – să facă fiecare ceva deosebit. Au fost implicaţi şi părinţii, dar şi persoane care nu au nicio legătură cu şcoala, doar au văzut acţiunea şi au venit să dea o mână de ajutor”, a declarat primarul pentru FAIN.live.

Concluzia primarului: „Este cel mai frumos proiect social pe care l-am avut în 20 de ani”. Semn că tinerii care vin din urmă au ce trebuie pentru a prelua responsabilitatea pe care au au față de comunitatea în care trăiesc.

Contact

Sediul Central Lupeni

Bv. Păcii, bl. 5, ap. 9 | și în Cluj-Napoca

comunicare@fno.node-creative.com

0254 564 471