150 de tineri, membri ai cluburilor IMPACT din județele Dolj, Hunedoara și Caraș-Severin și-au dezvoltat abilitățile de a munci în echipă și a construi parteneriate cu actorii locali pentru a dezvolta proiecte în folosul comunității.

 

Prin programul IMPACT, Fundația Noi Orizonturi a construit o rețea națională de cluburi de inițiativă comunitară pentru tineri. În perioada 20 iulie – 2 noiembrie 2018 am derulat proiectul „Tineri implicați, comunități mai puternice!” prin care am dezvoltat 10 noi astfel de cluburi IMPACT care au ajutat direct tinerii în dezvoltarea competențelor de comunicare, planificare și evaluare.

Scopul proiectului a fost „creșterea nivelului de implicare activă a tinerilor din zona de Sud-Vest a țării în acțiuni comunitare”, iar acesta a fost finanțat de către Ministerul Tineretului si Sportului, în cadrul Concursului National de Proiecte de Tineret 2018.

Activitățile cluburilor IMPACT

Activitățile derulate în cadrul proiectului au fost multiple și axate pe dezvoltarea cluburilor de tineret.  Persoanele interesate au avut posibilitatea să se înscrie în grup de 5 (viitori lideri și membri IMPACT) și să participe la o acțiune de serviciu în folosul comunității, în stațiunea Straja, în perioada 24-26 august 2018.

Tinerii au participat la sesiuni de lucru în care s-au familiarizat cu proiectul, cu ce înseamnă educația nonformală și proiectele de serviciu în folosul comunității. De asemenea, într-una din zile participanții au participat la o acțiune de serviciu în folosul comunității, amenajând traseul turistic Braița.
După întâlnirea de la Straja, a avut loc primul modul de curs pentru formarea liderilor IMPACT (3 – 5 septembrie), iar după primul modul de curs, profesorii au format cluburile de tineret în comunitățile lor și au început întâlnirile de club.
Cel de-al doilea modul de formare a avut loc în perioada 5 – 7 octombrie 2018. În cadrul acestuia, profesorii, liderii IMPACT, au învățat cum se dezvoltă un proiect de serviciu în folosul comunității și cum să facă o analiză a comunității. Odată întorși în cluburile lor, au trebuit să realizeze această analiză împreună cu copiii din club.

Noi cluburi IMPACT și continuarea activităților

Odată cu finalizarae proiectului „Tineri implicați, comunități mai puternice!” activitatea cluburilor continuă prin crearea de noi proiecte pentru comunitate. Fundația Noi Orizonturi oferă mentorat pentru profesorii care activează în cadrul cluburilor IMPACT pentru o mai bună formare și desfășurare a activităților din cadrul cluburilor.

Până în prezent, prin activitățile fundației există 183 cluburi IMPACT deschise la nivel național, iar mai multe detalii pot fi regăsite aici.