Miruna Muntean: O poveste despre evoluție

 

3 decembrie 2018

Miruna Muntean, elevă la Liceul Agricol din Sibiu în vârstă de 14 ani ne vorbește despre viziunea ei în materie de voluntariat și implicare în comunitate. Cu o atitudine pozitivă și drag de implicare, Miruna transmite energie, pasiune atunci când promovează locul ei natal și drag, Alțâna.

„Cunosc clubul GreenIMPACT de doi ani, de când eram în clasa a VIII-a. Eram la ora de istorie, iar doamna directoare ne-a povestit despre acest proiect și ne-a întrebat cine vrea să se înscrie. Bineînțeles că am ridicat mâna. Am încercat să mă implic în toate activitățile școlare și extrașcolare. În GreenIMPACT am vrut să mă implic pentru că mi s-a spus că vom învăța să valorificăm anumite tradiții și mi s-a părut interesant. În plus, mai scăpam și de ore, câteodată (râde). La club am făcut niște magneți și niște borșuri și am fost pe la oameni – pe la bătrâni, mai mult – să-i întrebăm despre tot felul de tradiții străvechi. Am evoluat foarte mult de la primul an la al doilea an, obiectele pe care le-am făcut au fost mai frumoase, inclusiv excursia de la finalul proiectului a fost mai lungă (râde). Ne-am băgat în fiecare eveniment al satului și am fost prezenți la Muzeul lui Ștefi să vindem suveniruri turiștilor și să le vorbim despre Alțâna.

Am învățat să pun mai mult preț pe lucrurile și tradițiile noastre din Alțâna, pentru că atunci când ne-am dus să vindem suveniruri veneau foarte mulți străini care vroiau să afle mai multe despre satul nostru. Înainte de GreenIMPACT nu știam nici măcar care e cea mai veche casă din sat. Treceam în fiecare dimineață când veneam la școală pe lângă ea și nu știam. Înainte de GreenIMPACT nu vroiam decât să scap de evaluarea națională. Mi-am pus în gând că dacă intru la liceu să nu învăț nimic până-n a XII-a. Și acum, că sunt în clasa a IX-a, în fiecare seară stau de la 8 la 10 să învăț, pentru că am conștientizat că e mai bine să faci lucrurile din timp.

Mulți ne apreciază pentru ce am făcut la club, pentru că în timp ce alții nu se interesează de satul lor, noi am umblat și am adunat informații și ne-am chinuit să desenăm… Am stat într-o zi cu sora mea de la 8 până la patru să facem vreo 30 de magneți – nu ne mai simțeam degetele de la atâta șlefuit… Despre toate astea i-aș povesti unui străin. Și poate că lecția asta pe care am învățat-o noi o să-i facă și pe ceilalți să pună mai multă valoare pe satul sau orașul lui. Că poate nici pe ei nu-i interesează, cum nu ne-a interesat nici pe noi, până să ajungem în GreenIMPACT.

Ne-a ajutat  foarte mult acest proiect să învățăm mai multe despre satul nostru și să fim mândri cu el. Eu pot să spun că am evoluat. De la să nu mă intereseze nimic despre satul meu și să vreau să scap odată, să mă duc, acum n-aș mai pleca. Îmi place foarte mult aici. Este important să te mândrești cu locul de unde vii. La mine la liceu unora nu le place să zică că-s de la țară…. Nu trebuie să fie o rușine. Am început să le povestesc colegilor despre proiect și erau foarte uimiți – „Wow, ce fain! Vrem și noi să ne implicăm!”. Le părea rău că ei n-au avut această experiență și eram foarte mândră că eu am avut această experiență. Unii dintre colegii mei au magneți de-ai noștri pe frigider.

Ce aș recomanda altora? Să le pese – cel mai mult și să fie interesați și implicați. Și totul vine de la sine. Să se mândrească cu satul sau orașul lor.”

Contact

Sediul Central Lupeni

Bv. Păcii, bl. 5, ap. 9 | și în Cluj-Napoca

comunicare@fno.node-creative.com

0254 564 471