Lansare proiect „Şcoala de Antreprenoriat verde”

4 decembrie 2018

Dezvoltarea durabilă a planetei este preocuparea principală a Naţiunilor Unite pentru următorii 12 ani şi convoacă toate ţările să acţioneze asupra problemelor sociale, economice şi de mediu. În această schemă, educația are un rol cheie deoarece avem nevoie de tineri capabili să se adapteze la noile schimbări şi să genereze de asemenea, schimbări pozitive în cele 3 sectoare.

 Anul acesta ne-am luat misiunea de a contribui la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă prin a ne alătura împreună cu cluburile IMPACT şi şcolile care doresc să folosească metoda Service Learning, celei mai mari mişcări la nivel mondial  în care „nimeni nu este lăsat în urmă”.

Pentru a contribui la atingerea obiectivelor ce ţin de dezvoltarea economică şi protejarea mediului, Fundaţia Noi Orizonturi împreună cu Vitas România, crează un nou context de învăţare şi dezvoltare comunitară sustenabilă, prin lansarea proiectului „Şcoala de Antreprenoriat Verde”.

Antreprenoriat verde:  Afaceri care salvează planeta. Afaceri care exploatează responsabil patrimoniul natural și cultural al unei zone, care aduc beneficii mediului şi comunităților locale .

 • afacerile verzi presupun utilizarea de materiale reciclate;
 • afacerile verzi presupun utilizarea responsabilă a resurselor naturale sau culturale
 • afacerile verzi aduc beneficii comunității locale și implică resurse umane sau materiale locale

Un proiect de antreprenoriat verde este un proiect de Service Learning. Proiectul urmează pașii unui proiect de Service Learning și urmărește, în plus, exersarea unor abilități antreprenoriale. Exemple de proiecte testate găsiţi în Ghidul de Inspiraţie

Ce îşi propune acest proiect?

Scopul acestui proiect este de a dezvolta spiritul antreprenorial al elevilor pentru utilizarea responsabilă și creativă a resurselor naturale și/sau culturale locale. Ministerul Educaţiei Naţionale a recunoscut importanţa educaţiei antreprenoriale şi a introdus în şcolile din România antreprenoriatul ca materie de studiu. Însă, la clasă, învăţarea se bazează doar pe teorie şi situaţii ipotetice (doar liceele de profil realizezază „firme de exerciţiu”).  Astfel, pentru a  dezvolta abilităţile antreprenoriale în rândul tinerilor, cu impact pozitiv asupra economiei şi asupra mediului, proiectul îşi propune să:

 1. Formeze în cadrul unui curs rezidenţial de 3 zile, 34 de profesori din 17 şcoli, pentru a folosi metoda Service Learning şi instrumentul de realizare a unui plan de afaceri Lean Canvas, pentru a facilita experienţe de învăţare reale – ideile tinerilor transformate în afaceri ce sprijină comunitatea şi protejarea mediului, care se vor pune efectiv în practică.
 2. Profesorii formaţi vor facilita 4 ateliere a câte 1,5h cu câte 20 de elevi (din clubul IMPACT, din diferite grupuri de iniţiativă la nivel de şcoală) pentru a construi 17 planuri de afaceri fezabile. Pentru realizarea planurilor de afaceri, grupurile de iniţiativă vor primi feedback şi mentorat din partea staff-ului Vitas şi Noi Orizonturi;
 3. Dintre cele 17 planuri de afaceri, cele mai bune 12 vor beneficia de o finanţare în valoare de 800 de lei pentru a-şi pune ideile în practică.
 4. În perioada Martie-Iunie 2019, cele 12 grupuri de iniţiativă îşi vor implementa ideile de afaceri.

Proiectele de antreprenoriat ale tinerilor au ca scop crearea unui impact pozitiv, împreună cu comunitatea şi pentru comunitate iar cei 300 de elevi (din cele 17 şcoli), vor trebui să gândească afaceri care utilizează creativ și responsabil resursele locale.

Elevii vor fi cei care decid ideea, tot ei fiind cei ce o vor implementa, cu ajutorul profesorilor formaţi, şi  vor învăţa practic cum să facă un buget, o strategie de marketing, materiale de comunicare, vor concepe produse şi servicii, vor rezolva situaţii neprevăzute şi vor lua decizii.

Cui se adresează acest proiect?

Acest proiect se adresează şcolilor din regiunea Centru Sud-Vest, care deţin un grup de iniţiativă comunitară pentru tineri (gimnaziu sau liceu, minim 12-15 elevi/grup) şi sunt parteneri ai Fundaţiei Noi Orizonturi sau VITAS România. Vizăm 9 judeţe: Alba, Arad, Bihor, Caraş-Severin, Gorj, Hunedoara, Mehedinţi, Sibiu, Timiş. Lista celor 31 de şcoli eligibile, o găsiţi în Regulamentul proiectului. Ne dorim să lucrăm în acest proiect cu şcoli motivate în a dezvolta competenţe antreprenoriale în rândul tinerilor şi care îşi asumă  participarea la toate etapele proiectului.

Beneficii:

 • 34 de profesori din 17 şcoli (2 profesori/şcoală) vor beneficia de o formare de 3 zile în regim rezidenţial, în care vor învăţa să folosească instrumentul de planificare al unei afaceri- Lean Canvas;
 • Posibilitatea de a câştiga 800 de lei pentru a implementa ideile de afaceri verzi;
 • Posibilitatea de a vă asigura venituri constante pentru implementarea viitoarelor proiecte de Service Learning;
 • Feedback şi mentorat din partea VITAS România şi Fundaţia Noi Orizonturi;
 • Cele mai bune proiecte antreprenoriale vor fi prezentate ca poveşti de succes pe pagina oficială de facebook şi pe site-ul Fundaţiei Noi Orizonturi.

Calendarul Competiţiei:

Perioada

Etapele proiectului

18 dec 2018

Trimiterea aplicaţiilor

20 dec 2018

Anunţarea şcolilor selectate

25-27 ian 2019

Formare: Curs rezidenţial de 3 zile la Alba Iulia (sosire 25 ianuarie ora 14.00, plecare 27 ianuarie ora 17.00), pentru 2 profesori/şcoală.

12 februarie- 10 martie 2019

Ateliere şi dezvoltarea afacerilor verzi: Profesorii participanţi la curs vor realiza 4 ateliere de către 1,5 h, pentru tinerii din grupul de iniţiativă. În cadrul atelierelor se vor dezvolta ideile de afaceri.

11- 14 martie 2019

Fundaţia Noi Orizontrui şi VITAS România evaluează cele 17 proiecte de antreprenoriat

15 martie 2019

Anunţarea celor 12 şcoli câstigătoare ale premiului de 800 de lei

15 martie- 31 mai 2019

Implementarea celor 12 proiecte de antreprenoriat verde

5  iunie 2019

Trimiterea rapoartelor de evaluare a proiectelor antreprenoriale verzi

 

Cum se face înscrierea în proiect şi ce conţine dosarul de candidatură:

Înscrierea în proiect se realizează pe baza unui formular de aplicaţie, în care se menţionează motivaţia de a aplica la acest proiect precum şi experienţa anterioară în desfăşurarea activităţilor de fundraising sau antreprenoriale. Formularul de aplicaţie îl puteţi descărca de AICI.

Criterii de eligibilitate şi evaluare găsiţi în Regulamentul Proiectului, pe care îl puteţi accesa AICI

Pentru mai multe informaţii: Lidia Bondiuc, Manager Reţea IMPACT, lidia_bondiuc@fno.node-creative.com

Acest proiect este realizat în parteneriat cu Vitas România, care îşi pune la dispoziţia şcolilor expertiza în domeniul antreprenoriatului prin oferire de feedback şi mentorat, precum şi prin finanţarea întregului proiect.

Despre Vitas România (Vitas IFN SA)

Vitas se numără printre pionierii facilitării accesului micilor întreprinzători din România, la finanţare bazată pe analiza capacităţii şi potenţialului şi nu a posibilităţii de acoperire cu garanţii reale imobiliare. Au început în 1996 şi de atunci finanţează micii întreprinzători români ce au acces limitat la credite.

Vitas România este o companie a Global Communities, o organizaţie non-guvernamentală americană activă la nivel mondial de peste 60 de ani, ce lucrează în strânsă colaborare cu comunitățile din întreaga lume pentru a aduce schimbări durabile menite să îmbunătățească modul de viață al persoanelor vulnerabile.

Misiunea Vitas este de a oferi produse şi servicii financiare care să răspundă nevoilor clienţilor si de a susţine dezvoltarea personală, a afacerii şi a comunităţii în care trăiesc.

La Vitas, nu conteaza cât de mic ești acum, conteaza cât de mare poți deveni.

Mai multe despre Vitas, aici: https://www.vitasromania.ro/

Contact

Sediul Central Lupeni

Bv. Păcii, bl. 5, ap. 9 | și în Cluj-Napoca

comunicare@fno.node-creative.com

0254 564 471