Cursul de Antreprenoriat Verde și competențele pe care le dezvoltăm în rândul tinerilor

30 ianuarie 2019

Misiunea şcolii a devenit din ce în ce mai provocatoare deoarece trebuie să pregătească tinerii pentru un viitor incert şi locuri de muncă neinventate încă. Astfel, avem nevoie să îi înzestrăm pe elevi cu iniţiativă, valori morale puternice, creativitate şi căutare de soluţii. Educaţia antreprenorială se diferenţiază de alte forme de educaţie prin faptul că aceasta se concentrează pe reacţia la oportunităţi, punerea în valoare a creativităţii şi a spiritului critic.

În 4 decembrie 2018, am lansat proiectul „Şcoala de antreprenoriat verde” implementat cu sprijinul Vitas Romania, prin care ne-am propus să dezvoltăm spiritul antreprenorial al elevilor pentru utilizarea responsabilă și creativă a resurselor naturale și/sau culturale locale. Pentru a ne atinge scopul, organizăm un curs de formare pentru profesori pe tematica antreprenoriatului şi oferim mici finanţări pentru cele mai bune idei de proiecte ale tinerilor pentru a fi implementate. Astfel elevii, ghidaţi de profesori, învaţă în mod practic să valorifice oportunităţile, să fie perseverenţi şi curajoşi să găsescă soluţii creative la probleme şi să îşi ajute comunitatea.

După ce am selectat 18 şcoli din 8 judeţe ale ţării pentru a beneficia de acest proiect (Alba, Arad, Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara, Mehedinţi, Sibiu, Timişoara), 30 de profesori, reprezentanţi ai şcolilor, au participat în perioada 25-27 ianuarie la Cursul de Antreprenoriat Verde, ce a avut loc la Colegiul Economic „Dionisie Pop Martian” Alba Iulia. Profesorii au învăţat tehnici experienţiale pentru a-i ghida pe elevi în conceperea, planificarea şi implementarea unui proiect de antreprenoriat verde.

Cursul a fost livrat de traineri ai Fundaţiei Noi Orizonturi şi reprezentanţi ai companiei Vitas care şi-au oferit expertiza din domeniu pentru a clarifica concepte cheie. În calitate de angajatori, ne-au mărturisit că ei caută întotdeauna persoane cu spirit antreprenorial: iniţiativă, creativitate şi abilitatea de a gestiona situaţii neprevăzute, motiv pentru care au şi decis să se implice în acest proiect altături de noi.

În „Scoala de Antreprenoriat Verde”, pe parcursul celor 3 zile, am învățat foarte multe unii de la alții și cred că trainingul si-a atins scopul și anume acela de a deprinde tehnici experiențiale pentru a-i ghida pe elevi în realizarea unui proiect de antreprenoriat verde. Important pentru noi, ca și companie este ca prin acest curs să dezvoltăm abilități precum responsabilitatea, spritul de independenţă, orientarea spre obiective, simţul iniţiativei – capacitatea de a transforma ideile în acţiune şi ca prin aceste deprinderi să îi ajutăm pe elevi să tranziteze mai uşor la absolvire în rândul populaţiei active, indiferent de tabăra aleasă (cea a antreprenorilor sau în postura de angajat), ne mărturiseşte Mihaela Schiopu, Manager Sucursala VITAS Sibiu.

„Am fost încântată să particip împreună cu echipa Fundației Noi Orizonturi la training-ul aplicat, oferit profesorilor. Am încercat să facilitez partea practică prin oferirea de informații valoroase din experiența dobândită în cadrul Vitas. În plus, interacțiunea într-o manieră neconvenţională ne scoate din zona de confort şi ne ajută să învăţăm într-o maniera eficientă. Formatul cursului şi implicarea participanţilor au făcut ca acest curs să devină o experienţă extraordinară pentru mine.” Camelia Roşoga, Manager Sucursala VITAS Deva.

Profesori de limba română, arte, economie, matematică, antreprenoriat, limbi străine, învăţători, educatori şi chiar şi un părinte (inginer) voluntar la un club IMPACT au participat la cursul diferit de antreprenoriat verde. Folosind metodologia învăţării prin experinţă, participanţii şi-au livrat unii altora sesiunile de training, experimentând şi învăţând unii din experienţa celorlalţi. Indiferent de domeniu, materie predată, abilităţile antreprenoriale sunt transversale.

Ei se numără printre profesorii care şi-au luat misiunea de a dezvolta spiritul antreprenorial, deoarece îşi doresc tineri:

  • adaptabili la o economie globală şi o piaţă de muncă în transformare
  • cu valori ce duc la o dezvoltare sănătoasă a societăţii: perseverenţi, responsabili, curajoşi, cu spirit de iniţiativă şi integri
  • cetăţeni activi, capabili să aprecieze şi să valorifice resursele locale pentru binele comunităţii, acum și pentru viitor

După acest curs, profesorii mărturisesc că se întorc mai pregătiţi în şcolile lor pentru a-i ghida pe elevi să implementeze prima lor afacere verde: „Am găsit informaţiile şi activităţile din curs utile şi interesante. Am cunoscut oameni interesanţi şi dedicaţi. Mă simt inspirată să merg mai departe pe acest drum şi vreau să aduc şi alţi profesori lângă mine”; „Plec de la acest curs cu metode experenţiale noi şi curaj puţin mai mult decât am avut când am venit” ne mărturisesc participanţii.

Urmează în perioada februarie-martie ca profesorii să organizeze ateliere de antreprenoriat cu elevii pentru a concepe idei de afaceri care să protejeze şi să valorifice mediul înconjurător. Din luna martie până în luna iunie, elevii au ocazia să culeagă primele rezultate ale afecerilor lor.

Contact

Sediul Central Lupeni

Bv. Păcii, bl. 5, ap. 9 | și în Cluj-Napoca

comunicare@fno.node-creative.com

0254 564 471