Service Learning în săptămâna Şcoala Altfel

30 ianuarie 2019

Pentru programul educaţional Şcoala Altfel „Să ştii mai multe, să fii mai bun” 2018-2019, am lansat o ofertă educaţională dedicată profesorilor curajoşi.

Pe baza modelului educațional IMPACT ce are la bază metoda învăţării prin proiecte de serviciu în folosul comunității (Service Learning) punem la dispoziţie două planuri de lecţie pe temele: Consum responsabil şi Egalitate de gen, prin care atât elevii cât şi profesorii au ocazia să testeze metoda Service Learning.

Planurile de lecţie propun activităţi experienţiale şi sunt menite să introducă tinerii în tematici actuale şi să îi conecteze cu realitatea. Elevii, ghidaţi de profesori au ocazia să implementeze o mică acţiune de Service Learning.

Profesoarele Iordache Gabriela (prof. franceză) şi Lita Alice (prof. Istorie-geografie) din cadrul Școlii Gimnaziale Gura Ocniței, jud. Dâmbovița, au organizat cu elevii din clasele a VII-a şi a VIII-a la care sunt diriginte, planul de lecţie pe tematica consumului responsabil. Pe parcursul a 5 zile, copiii au învățat cum să consume responsabil energia, apa, cum să rezolve problemele legate de economisirea apei și a energiei. Copiilor le-au plăcut foarte mult jocurile propuse: etichetele, cadranele, copacul problemei și proiectul, precum și activitățile de încheiere a proiectului, sărbătorirea. Au simțit ca au fost ei sărbătoriți pentru munca lor”, ne mărturiseşte una dintre profesoare.

Elevii împreună cu profesorii au aplicat cele învăţate şi în cadrul unui mic proiect de Service Learning. „Proiectul nostru s-a numit Recicland, salvăm planeta și a constat, într-o primă etapă, în realizarea unei broșuri cu informații despre cum să consumăm responsabil energia și apa, broșuri pe care le-au împărțit familiilor, dar și membrilor comunității. Pentru semestrul al II-lea, elevii si-au propus să redacteze un pliant cu reguli pentru reciclarea selectivă a deșeurilor. Vor amplasa în școală recipiente din carton, pe care vor lipi coli colorate pentru a recicla selectiv, deșeurile, la nivel de școală. Apoi, vor amplasa aceste cutii confecționate de ei și în comună pentru a-i conștientiza și a-i învăța pe oamenii comunității să recicleze selectiv”.

Alexandra, clasa a VIII-a, 14 ani ne spune că: „Proiectul a avut un impact vizibil asupra colegilor, dar și a locuitorilor comunei care au primit broșurile cu informații despre ce înseamnă consumul fără excese și au învățat că reciclarea și consumul responsabil trebuie să facă parte din viața lor de zi cu zi, pentru a trăi într-o lume mai bună”.

Profesorii au folosit cu uşurinţă planurile de lecţie şi resursele educaţionale puse la dispoziţie. Activităţile experienţiale au fost relevante pentru elevi, iar profesorii au testat metode noi. „Ca profesor, am simțit că le sunt utilă copiilor prin predarea unei teme prin intermediul proiectului. În urma implementării proiectului am ajutat copiii să înțeleagă importanța consumului responsabil de orice natură ar fi consumul. Copiii la rândul lor, îi vor ajuta pe membrii familiilor lor să conștientizeze importanța consumului responsabil”

Oferta educaţională pe temele Consum responsabil şi Egalitate de gen poate fi accesată gratuit de orice profesor curajos, dornic să testeze noi abordări ale învăţării.

Contact

Sediul Central Lupeni

Bv. Păcii, bl. 5, ap. 9 | și în Cluj-Napoca

comunicare@fno.node-creative.com

0254 564 471