Bunătate și sănătate la traistă

31 ianuarie 2019

Câțiva elevi de la Școala Gimnazială Panaci, reuniți într-un club GreenIMPACT de inițiativă comunitară pentru tineri, au lansat un produs inedit – Traista lui Panac. Inițiativa face parte dintr-un proiect de antreprenoriat verde implementat de club și promovează patrimoniul local al comunei, situată în ecodestinația Țara Dornelor.

Prin proiectul lor, intitulat „Din Traista lui Panac”, copiii își propun să aducă în actualitate meșteșuguri, rețete și remedii din trecut, pentru a fi cunoscute atât de către colegii lor, cât și de către turiștii care ajung în Țara Dornelor. Țesută din lână, traista este de fapt un concept, o reproducere la scară mai mică a catrinței tradiționale, împodobită cu roșu de Panac, care se poartă în nuanțe diferite – mai închis de către femeile în vârstă și mai deschis de către tinere. „Pentru că traista nu se dă niciodată goală, ne-am gândit să punem în ea un săculeț brodat manual cu <ochiul de păun> – motiv luat de pe bundița populară locală – umplut cu plante medicinale din flora spontană; un borcănaș cu dulceață de afine și încă unul cu ir – o alifie care vindecă răni și echimoze și înmoaie pielea uscată, pe care am făcut-o cu ajutorul măicuțelor de la Mănăstirea Cătrinari, după ce am studiat împreună rețete vechi. De aici sloganul proiectului nostru: <În traista lui Panac veți găsi bunătate și sănătate>”, explică Mirela Verdeșescu Buzilă, care coordonează clubul GreenIMPACT împreună cu soțul său, Alexandru Verdeșescu Buzilă, amândoi profesori.

Cine este însă Panac, de la care se trage și numele comunei? „Despre Panac se știe că a fost un oier, pe numele său real Iftimie Negrea, care prin anii 1790-1791 s-a stabilit împreună cu familia în locul unde este acum centrul satului. Avea turme mari de oi și pentru că animalele sale se mai îmbolnăveau, a folosit plante medicinale de pe dealurile și din pădurile satului pentru a le vindeca. Nu a trecut mult până când leacurile sale au început să fie apreciate și de oameni – și nu doar de cei de aici, ci din tot Bazinul Dornelor! La un moment dat, nu i-a mai spus nimeni Iftimie, ci Panac – de la grecescul <panaceu>, care înseamnă leac universal”, povestește Mirela Verdeșescu. Până acum, copiii au vândut 30 de traiste de-ale lui Panac, însă au solicitări pentru mai mult de 100 – au primit cereri inclusiv pentru ca traista să fie vândută la un mall din Suceava.

În GreenIMPACT elevii învață, prin proiecte în folosul comunității, să inventarieze patrimoniul natural și cultural al zonei în care trăiesc, să contribuie la conservarea/protejarea/valorificarea lui, să înţeleagă principiile unor activităţi economice cu impact minim asupra mediului, să folosească creativ și sustenabil resursele locale, să își dezvolte simţul antreprenorial. Clubul este susținut la nivel local de membri ai comunității, cum este tanti Didina, îngrijitoare la școală, care țese pânza pentru traistă și ambasadori dedicați, precum Angela Țarcă – biliotecară și Vasile Cozan – primarul comunei, care îi sprijină pe copii să-și transforme visele în realitate. „Proiectul de învățare prin serviciul în folosul comunității este o abordare educaţională care îmbină voluntariatul în comunitate cu instrucţia și reflecţia, dezvoltând competenţele civice ale copiilor, întărind comunitatea. Prin această metodă, liderul facilitează învăţarea, implicând copiii în valorificarea unor oportunităţi din comunitatea lor. Copiii identifică nevoi de dezvoltare, dezbat soluţii, se reunesc în jurul unui scop comun și acţionează în comunitate ghidaţi de lideri, reflectează și evoluează în învăţare”, explică Mirela.

„Din Traista lui Panac” este al doilea proiect al clubului GreenIMPACT Panaci, după ”Izvoarele de apă vie”, finalizat anul trecut prin amenajarea a 17 izvoare cu apă minerală în comună.

Cluburile de inițiativă comunitară pentru tineri GreenIMPACT, înființate în zone cu destinație ecoturistică de Fundația Noi Orizonturi cu sprijinul unor parteneri care cred în valoarea acestei inițiative – Romanian-American Foundation, Lidl Romania, Banca Transilvania, Fundația Orange, Trasmec și Rotary Visio – au misiunea de a promova patrimoniul local. Peste 600 de copii, majoritatea din mediul rural, învață astfel despre comorile pe care le au acasă și despre cum pot să le pună mai bine în valoare. În acest proces ei devin mai implicaţi, mai responsabili şi mai încrezători în forţele proprii, dobândind valori, atitudini şi abilităţi care pot să-i ajute cu adevărat în viață.

Contact

Sediul Central Lupeni

Bv. Păcii, bl. 5, ap. 9 | și în Cluj-Napoca

comunicare@fno.node-creative.com

0254 564 471