Ce îi preocupă pe tinerii României?

18 martie 2019

Din cele peste 218 proiecte de serviciu în folosul comunității implementate de cluburile IMPACT aflați în rețeaua națională, reiese că tinerii sunt foarte preocupați de solidaritate (52 de proiecte), mediu (38 de proiecte) și educaţie (38 de proiecte).

De-a lungul activității noastre, a echipei Fundația Noi Orizonturi, o creştere foarte mare au înregistrat-o proiectele din domeniul incluziunii şi reducerii violenţei. În şcolile din România, trei din 10 copii sunt ameninţaţi zilnic de către colegii lor, potrivit unui studiu Salvaţi Copiii, fără a mai pune la scoteală cazurile de violenţă domestică. Instituţiile avizate încearcă de ani buni să găsescă strategii eficiente de reducere a violenţei, dar nimic nu pare a da roade.

Acțiunile organizate de membrii cluburilor IMPACT – bibliotecă vie, teatru forum, ateliere educaționale pentru dezvoltarea comunicării asertive și non-violente – reprezintă paşi timizi în rezolvarea acestei probleme, dar acționează exact acolo unde trebuie, crescând nivelul de empatie în rândul copiilor.

Nu putem spune cu precizie în ce măsură inițiativele lor reușesc să reducă violența în școală, dar un lucru e sigur: tinerii sunt îngrijorați de dimensiunea acestei probleme și, în loc să aștepte soluții de la altcineva, se implică chiar ei în rezolvare, lucrând cot la cot cu specialiști: psihologi, consilieri, organizaţii neguvernamentale de profil, cu victime și chiar cu agresori dispuși să vorbească despre motivele care îi împing spre agresivitate.

Tinerii au dovedit o afinitate până în prezent și pentru proiectele în beneficiul copiilor orfani sau cu risc de abandon şcolar, bătrânilor lăsaţi singuri de către rudele plecate la muncă în străinătate, familiilor sărace aflate la limita existenţei. Pe lângă serviciul direct pe care îl aduc acestor categorii de persoane (le aduc mâncare, haine, produse de curăţenie, repară acoperişuri arse, conving autorităţile să ofere servicii educaţionale la domiciliu şi furnizori de apă şi căldură să le ofere gratuit serviciile) tinerii îşi dezvoltă compasiunea, perseverenţa (eforturi susţinute în ajutorarea persoanelor nevoiaşe), ajung să valorizeze mai mult relaţiile cu cei din jur şi să fie mai buni.

Astfel de proiecte le oferă şi un nivel mai mare de mulţumire, deoarece rezultatele sunt imediate şi sesizabile. Tinerii alocă o atenţie deosebită educaţiei, pentru că şi-au dat seama că aici este rețeta pentru rezolvarea oricărei probleme, de la sănătate (prevenire) la mediu (consumăm responsabil şi informat resursele), de la violenţă (cum acţionăm şi reacţionăm în relaţie cu ceilalţi) la advocacy (cum să ne apărăm drepturile).

Făcând proiecte de serviciu în folosul comunității, tinerii au devenit mai interesaţi şi de propria lor dezvoltare şi mulţi îşi doresc să dea mai departe din ceea ce au învăţat. Acest lucru i-a determinat să construiască și să faciliteze chiar ei diverse ateliere, fie la ora de dirigenţie, fie în cadrul unor evenimentele publice organizate pe diferite teme: responsabilitate financiară, consum responsabil, lucru în echipă, comunicare etc.

Parteneriate strategice în comunitate

Tinerii schimbă-lume fac „valuri” care multiplică efectele proiectelor lor şi promovează conceptul de cetățenie activă. Cluburile IMPACT lucrează îndeaproape cu peste 200 de parteneri: primării, consilii locale, parohii, școli, biblioteci, instituţii culturale, asociaţii de părinţi, consilii ale elevilor, organizaţii neguvernamentale şi companii.

În ultimul timp, tot mai multe cluburi – în special din mediul rural sau din localităţi mici – au început să lucreze cu autorităţile publice, care le susţin atât cu finanţări, cât și cu spaţii, materiale de construcţie, aprobări şi voluntari.

Clubul Ştefi IMPACT, din Hârlău, a reușit să activeze comunitatea din comuna Poieni după ce a „adoptat”, în 2014, 11 bătrânei aflați în pragul sărăciei. Planul inițial al tinerilor a fost să le ofere acestor persoane suport pentru iarna 2014 (provizii de alimente în cămară și lemne de foc), dar au sfârșit prin a-i vizita periodic pentru a-i ajuta la curățenie, pentru a-i asista cu ce au nevoie și pentru a petrece timp împreună.

Observând perseverența copiilor, comunitatea a început să acţioneze proactiv în relaţie cu aceştia – autorităţile şi cetăţenii au început să aibă şi ei grijă de bătrâni, oferind astfel tinerilor posibilitatea de a-şi direcţiona eforturile şi către alte cazuri.

Pe lista scurtă a cuvintelor folosite cel mai des de membrii cluburilor IMPACT, atunci când vorbesc despre lecțiile învățate prin proiectele de serviciu în folosul comunității, figurează responsabilitate, implicare, echipă, respect.

Află mai multe despre activitatea cluburilor IMPACT aici: https://fno.node-creative.com/tineri/cluburile-impact/

 

Împreună #TransformamScoala

Articol scris de Lidia Bondiuc, Project Manager IMPACT

Contact

Sediul Central Lupeni

Bv. Păcii, bl. 5, ap. 9 | și în Cluj-Napoca

comunicare@fno.node-creative.com

0254 564 471