Corina Farczadi: Ce efecte aduce Cercul Siguranței în relația cu tinerii?

18 martie 2019

Economist de profesie, Corina Farczadi (34 de ani), lucrează pe partea de management operațional la TRASMEC PRODUCTION RO SRL, companie specializată în producția de transportatoare pentru fabrici din industria lemnului.

Această firmă este alături de Fundația Noi Orizonturi din 2016, susținând financiar formarea cadrelor didactice, dar Corina s-a implicat și personal contribuind, ca voluntar, la proiectul „Comunicatorii Generației Z”.

Ea a învățat tinerii din cluburile IMPACT participante la proiect despre importanța imaginii în comunicare și a prelucrat fotografiile din expoziția „FAINtastici”.

Ce înseamnă voluntariatul pentru tine?

Modalitatea prin care ne putem implica într-o cauză în care credem și prin care putem pune umărul să împingem lucrurile înainte.

Cred în conceptul de „cerc al influenței” și că fiecare acțiune a noastră în interiorul acelui cerc poate genera mici schimbări unde care se vor intersecta cu undele altora și vor deveni tot mai puternice, amplificându-se.

Cum îți alegi cauzele pentru care voluntariezi?

Dacă mă uit acum în urmă – cred că am fost mereu în zone conexe cu educația, informarea, deschiderea spre oportunități de dezvoltare. În ultimii ani – poate și datorită faptului că am devenit mamă (Corina are un băiețel de 8 ani), dar și datorita modului în care văd societatea – acțiunile mele s-au concentrat destul de clar înspre educație, formală sau nonformală, iar cauzele în care mă implic sunt legate, într-un fel sau altul, de acest domeniu atât de important.

De ce educație?

Pentru că este ceea ce ne duce înainte. Ne dă șansa de a crește, de a deschide ochii, de a înțelege ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Pentru că sunt atâtea lucruri faine care se pot face cu impact – atât individual, cu fiecare copil/persoană în parte, cât și în societate.

Deși e un domeniu cu care trebuie să ai răbdare și să nu te aștepți la „instant gratification”, rezultatele pe care le pot produce semințele sădite acolo sunt extraordinare. Așa cum la copii e important să îi învățăm că nu toate se întâmplă în momentul în care zic ei „vreau” și o societate trebuie să învețe că schimbările nu se produc instant și mai ales nu putem sta pe margine să batem din picior, așteptând să realizeze alții schimbările pe care ni le dorim. Trebuie să investim răbdare și efort pentru a obține ceva!

Ce te-a convins la Noi Orizonturi?

Noi Orizonturi… cred că a fost pur și simplu o „potrivire de caracter”. Mi-a plăcut echipa dinamică – activă, care caută să facă lucrurile așezat și cu sens, construind și închegând comunități.

Interacțiunea cu tinerii din programul IMPACT m-a făcut să îmi dau seama că obiectivele sunt pe termen lung și că nu alergăm nicăieri. Că nu se fac programe doar pentru a bifa proiecte, ci că e o acțiune constantă de suport pentru copiii care caută modalități să iasă din rutina clasă-teme și să se dezvolte și în alte direcții, poate mai aplicate și importante pentru viitorul lor.

Iar pasul doi (cel puțin eu așa l-am perceput) – apropierea de școală și de profesori – mi se pare cel puțin la fel de important ca și apropierea de elevi, pentru că este cât se poate de evident că lucrurile funcționează cel mai bine integrat.

Doar lucrând împreună vom reuși să creăm punți solide în triunghiul copil – profesor – părinte.

 

Împreună #TransformamScoala

 Articol scris de Corina Farczadi, antreprenor și voluntary

Surse foto: Corina Faczadi Photography

Contact

Sediul Central Lupeni

Bv. Păcii, bl. 5, ap. 9 | și în Cluj-Napoca

comunicare@fno.node-creative.com

0254 564 471