Cluburile IMPACT: Haideți să sărbătorim împreună Ziua Naţională IMPACT!

27 martie 2019

Copiii aduc IMPACTul în comunitate, în mijlocul localității – 1 iunie sărbătorită de cluburile IMPACT

De 1 iunie, sărbătorim faptul că tinerii şi copiii au un rol activ în îmbunătăţirea societăţii, au un cuvânt de spus şi pot fi implicaţi în decizii ce ţin de bunăstarea întregii planete. Astfel, dăm glas tinerilor spre a spune mai departe povestea!

De 1 iunie, sărbătorim „forţa IMPACT” prin care arătăm o altă faţă a României, cu tineri în care putem avea încredere că vor şi pot să facă lumea un loc mai bun. Vă propunem să sărbătorim împreună ziua Naţională IMPACT, iniţiată de Fundația Noi Orizonturi, la unison, toate cele 180 de cluburi din ţară!

Peste 3000 tineri şi 400 profesori implementează anual 200 de proiecte de serviciu în folosul comunităţii şi învaţă cum să fie cetăţeni responsabili şi tineri pregătiţi pentru viaţa de adult. Tinerii  care fac parte  din IMPACT demonstrează de 18 ani adulţilor cum ei sunt o forţă a schimbării.

 

Cine poate face parte din poveste și se poate implica?

La ziua Naţională IMPACT sunt aşteptate să participe toate cluburile IMPACT active, indiferent de „vechimea în reţea”:

Acestea fac parte din programele Fundația Noi Orizonturi. În aproape toate colţurile ţării, copiii şi tinerii îşi aduc contribuţia în comunitate şi învaţă să fie mai buni, mai înţelepţi şi mai competenţi.

 

Cum se vede 1 iunie în toată România prin activitățile sincron ale Cluburilor IMPACT?

Distanța ne unește și ne face mai vizibili. Și de 1 iunie ne aduce mai aproape unii de ceilalți pe harta României prin activitățile noastre.

Chiar dacă suntem în localităţi diferite, prin activităţi sincron, cu scopul de a celebra şi de a ne bucura de ceea ce am reuşit să facem în acest an şcolar, dar şi pentru a împărtăşi rezultatele învăţării în IMPACT către membrii comunităţii, autorităţile locale, partenerii, colaboratorii, părinţii, spunem mai departe povestea implicării active în comunitate.

  De ce să faceți parte din poveste?

  a) Pentru că puteți arăta cum aţi soluţionat o parte dintre problemele comunităţii și ce aţi învăţat în acest an şcolar

  b) Pentru că puteți da mai departe ceea ce ați învăţat în IMPACT

  Astfel, vă propunem să aduceți IMPACTul în comunitatea din care faceți parte, în mijlocul localității, prin activităţi pe două direcţii, care să aibă loc la nivel naţional în 1 iunie:

  1. Expoziţie IMPACT – Împărtăşim rezultatele din clubul nostru IMPACT: Se pot organiza întâlniri cu comunitatea, standuri de prezentare, mini-conferinţe, expoziţii foto cu momente din proiectele voastre şi materiale realizate de voi în cadrul proiectelor. Este foarte important ca acestea să aibă loc într-un spaţiu public, cum ar fi parcul central, casa de cultură, primăria, străzi populate. La aceste evenimente, pe lângă publicul larg, invitaţi autorităţile locale, parteneri, sponsori, părinţi şi colegi. Pe lângă rezultatele concrete din proiectele voastre, povestiţi-le participanţilor despre ce aţi învăţat în acest an şcolar, de ce clubul IMPACT este important pentru voi şi pentru comunitatea voastră.

  AICI găsiţi câteva idei de evenimente care să servească acestui scop.

  De asemenea, profitaţi de acest moment să prezentaţi Agenda 2030 cu cele 17 ODD-uri, astfel încât să faceţi cunoscute problemele cu care se confruntă planeta şi să mobilizaţi şi mai multă lume să se implice în activităţi civice.

   

  2. Dau mai departe ce am învăţat: Pentru că IMPACT înseamnă mai ales învăţare, de ziua voastră vă încurajăm să daţi comunităţii puţin din ceea ce ştiţi voi să faceţi cel mai bine. Organizaţi diferite activităţi de serviciu în folosul copiilor, părinţilor, elevilor de toate vârstele, bătrânilor, adulţilor şi arătaţi-le cum implicarea civică are beneficii multiple: personale şi comunitare. De exemplu, dacă clubul vostru :

  • a înţeles importanţa colaborării şi lucrului în echipă– organizaţi activităţi educative şi de teambuilding pentru membrii comunităţii;
  • a descoperit lucruri frumoase despre cultura oraşului– organizaţi un treasure-hunt cu obiective turistice;
  • a învăţat să realizeze obiecte handmade tradiţionale– organizaţi ateliere de confecţionare a acestora;
  • dacă aveţi în implementare proiecte de Service Learning, planificaţi o parte din activităţi în 1 iunie şi invitaţi membrii comunităţii să vi se alăture.

  Mai multe idei găsiţi AICI.

  Puteţi gândi evenimentul din 1 iunie (expoziţie + activităţi pentru comunitate) pe parcursul a 3,4 ore, în intervalul orar şi în spaţiul care ştiţi că este tranzitat de un număr mare de oameni şi că aceştia îşi vor dori să beneficieze de ceea ce aţi pregătit pentru ei. La final, nu uitaţi să vă recompensaţi şi voi! Doar sărbătoriţi!

  Pentru un plus de vizibilitate la nivel local, dar şi naţional, este important să acţionăm în aceeaşi zi şi să purtăm simbolurile IMPACT. De aceea, pentru cluburile care se vor înscrie la Ziua Naţională IMPACT, Fundaţia Noi Orizonturi va trimite un „kit de promovare” ce va conţine:

  • Pentru amenajarea unui „photo booth”: o hartă în format A0 personalizată pentru Ziua Naţională IMPACT, în care sunt menţionate toate localităţile în care se află cluburile IMPACT (o puteţi amplasa la locaţia evenimentului vostru), un afiș cu cele 17 Obiective de dezvoltare durabilă (pentru a face cunoscute provocările cu care ne confruntăm la nivel mondial) şi tăbliţe pe care puteţi scrie cu cretă mesaje personalizate. Atât voi, cât şi participanţii se vor putea fotografia la colţul special amenajat;
  • Insigne şi stickere pentru membrii IMPACT şi participanţii la evenimente;
  • Pentru cine nu are deja tricou IMPACT, puteţi comanda la noi tricouri personalizate. Costul unui tricou este între 18 şi 25 de lei (urmează să revenim cu informaţii exacte). În cazul în care sunt membri în club care nu îşi pot permite cumpărarea unui tricou, Fundația Noi Orizonturi acordă gratuit acele tricouri (număr limitat). După ce plasaţi comanda şi achitaţi tricourile solicitate, noi vă trimitem coletul direct la şcoală (atât tricourile comandate cât şi restul materialelor). AICI puteţi vedea cum vor arăta tricourile.

  Înscrieri:

  Pentru a vă înscrie la Ziua Naţională IMPACT, organizată de Fundația Noi Orizonturi, trebuie să vă înscrieţi cu activităţile pe care le veţi desfăşura în Calendarul Zilei Naţionale IMPACT, folosind ACEST formular. În formular descrieţi pe scurt activităţile, numărul de tricouri de care aveţi nevoie, mărimile şi o persoană delegată pentru a fi responsabilă de partea de comunicare.

  Beneficii:

  • Kit gratuit cu materiale de vizibilitate pentru clubul IMPACT şi participanţii la evenimente;
  • Ghid de inspiraţie pentru posibile activităţi potrivite de Ziua Naţională IMPACT;
  • Mini curs online pe Skype (maxim 2 ore) cu un expert în comunicare, pentru 1-2 persoane din clubul vostru. Astfel veţi fi informați cum să vă promovaţi de ziua voastră (cum fac clipuri şi poze bune cu telefonul, cum folosesc „hashtag-ul”, ce trebuie să scriu în postarea de pe Facebook);
  • Invitaţii oficiale, la cerere, realizate de Fundaţia Noi Orizonturi pentru clubul IMPACT, astfel încât să invitaţi la evenimente autorităţi locale, directori de şcoli, ISJ;
  • Oportunitatea de a fi mai bine cunoscuţi la nivel local de către cetăţenii şi reprezentanţii instituţiilor relevante (posibilitatea de a angrena noi parteneri în proiectele voastre şi de a le mulţumi celor care v-au susţinut până acum);
  • Posibilitatea de a achiziţiona tricouri IMPACT la un preţ preferenţial şi de a subvenţiona un număr limitat de tricouri pentru membrii care au nevoie;
  • Vizibilitate la nivel naţional şi internaţional, prin postările în timp real pe pagina de Facebook, creată special pentru Ziua Naţională IMPACT (postări realizate de membrii clubului) şi prin comunicatele de presă (realizate de Fundaţia Noi Orizonturi). Astfel în 1 Iunie, vor răsuna ştiri din toată ţara, de la toate cluburile IMPACT;

   

   

  Calendar:

  Termene

  ETAPE

  27 martie

  Lansarea înscrierilor pentru sărbătorirea Zilei Naţionale IMPACT

  27 martie- 1 mai

  Înscrierea în calendarul Zilei Naţionale IMPACT cu activităţile clubului. AICI formularul de înscriere.

  5 mai- 10 mai

  Mini curs online pe Skype cu un expert în comunicare pentru 1-2 membri ai clubului.

  Teme: cum promovez activitatea clubului meu în online, de Ziua Naţională IMPACT

  10 mai- 20 mai

  Trimiterea kitului de vizibilitate cluburilor IMPACT (împreună cu tricourile comandate)

  27 mai-31 iunie

  Comunicăm activităţi de pregătire, articole despre proiecte de succes

  1 iunie

  Sărbătorim Ziua Naţională IMPACT:

  Cluburile organizează la unison evenimente de promovare a rezultatelor lor,a agendei 2030 precum şi activităţi pentru comunitate. Toate cluburile vor transmite în timp real, pe pagina lor de facebook şi pe pagina oficială a evenimentului, poze, clipuri însoţite de descrieri şi testimoniale.

  Fundaţia Noi Orizonturi: trimite comunicate de presă în ţară şi postează ştiri pe pagina oficială a fundaţiei.

  1-5 iunie

  Mini raportare a rezultatelor activităţilor implementate

   

   

  Căci despre asta este vorba: Dăm glas tinerilor spre a spune mai departe povestea!

  Ziua Naţională IMPACT – De 1 iunie, „copilul este cel care dă, nu este cel care primeşte. 1 iunie nu este numai despre ziua copilului, ci mai degrabă este despre implicarea fiecărui copil în comunitate. Sărbătorim „forţa IMPACT” prin care arătăm cum acţiunile tinerilor schimbă pas cu pas ţara într-un loc mai bun.

  #eusuntdeIMPACT #noiorizonturipentrutineri

   

  Ziua Naţională IMPACT face parte din proiectul „Vocea mea contează! Tinerii- liderii schimbării în Agenda 2030” implementat de Fundaţia Noi Orizonturi şi finanţat prin proiectul “Towards open, fair and sustainable Europe in the world – EU Presidency Project 2019-2021” finanțat de Uniunea Europeană și implementat de platforma finlandeză pentru dezvoltare Fingo, platforma FOND România, platforma croată CROSOL și CONCORD, Confederația Europeană de ONG-uri pentru dezvoltare.

   

  Contact

  Sediul Central Lupeni

  Bv. Păcii, bl. 5, ap. 9 | și în Cluj-Napoca

  comunicare@fno.node-creative.com

  0254 564 471