Joanna Axinte – tânăra #deIMPACT care își scrie povestea zi de zi în UK

28 martie 2019

Joanna Axinte crede că învățarea nu se termină cu școala, liceul sau facultatea, ci că e pe viață, prin modul în care aplicăm cunoștințele pe care le dobândim ca să aducem o schimbare pozitivă în lume. Joanna este acel tânăr de impact, care își scrie povestea zi de zi în UK, cu accent pe educație non-formală.

În interviul ce urmează, veți vedea lumea prin ochii ei, cât de important este să încerci, să lupți, să nu te pierzi în temeri, ci mai degrabă să îți dezvolți curiozitatea. Prin Tabăra VIAȚA și 3 ani petrecuți într-unul dintre cele peste 180 cluburi IMPACT din țară, Joanna spune că și-a dat seama ce înseamnă cu adevărat educația prin aventură/ experiență.

Împrumutând din pasiunea mamei pentru călătorii și a tatălui său pentru sport ca start al ei în Anglia, Joanna are planuri de impact și de acum încolo: „pe plan mai lung deja am început să lucrez în zona de dezvoltare personală, creând evenimente și workshop-uri, și în același timp să creez sau să lucrez cu organizații care folosesc educația non-formală în țări defavorizate.”

Cum ai ajuns să aplici la Adventure Tourism Management și respectiv să începi să îți clădești o viață în Birmingham?

Joanna Axinte: Cum am ajuns să aplic la Adventure Tourism Management începe cu IMPACT și Tabăra VIAȚA. În 2007 în timpul vacanței de vară am ajuns printr-o coincidență în Tabăra VIAȚA. Plecasem cu prietenii pentru câteva zile la munte și din întâmplare cazarea era în Straja, unde se afla și tabăra. Pentru că eram deja acolo am vorbit cu liderii VIAȚA dacă aș putea să stau să îi ajut și așa s-a și întâmplat. A fost cea mai tare experiență de până atunci și mi-am dat seama ce înseamnă cu adevărat educația prin aventură/ experiență.

Imediat m-am întors în clasa a XII-a la liceu unde trebuia să decid la ce facultate să aplic. A fost o perioadă forarte confuză, pentru că toți colegii mei deja stiau ce voiau să facă de ceva ani, eu încă încercam să decid ce curs să urmez.

Din fericire, o altă întâmplare frumoasă s-a petrecut când în loc de o oră de matematică, dirigintele ne-a dus la Gaudeamus (târgul de cărți) și fascinată de ce făcusem în Tabăra VIAȚA mă uitam după cărți despre adventure sports, când l-am întâlnit pe Martin, reprezentant al University College Birmingham, care promova cursul de Adventure Tourism Management. Am aplicat și m-au acceptat, dar nu a fost totul atât de ușor, pentru că eu trebuia să mă descurc cu plătitul cazării, mâncării și a cheltuielilor lunare pe perioada celor 3 ani de facultate. Pentru că nu voiam să mă bazez pe părinții mei, care de fiecare dată când am avut nevoie m-au ajutat, am făcut un împrumut ca să mă pot descurca la început. În timpul facultății am avut posibilitatea de a lucra într-un restaurant, hotel, pentru multe companii de evenimente și apoi un internship la un spital pentru copii. Deși a fost o perioadă grea, apreciez foarte mult toate lucrurile pe care le-am învățat singură și știu că toate experiențele pe care le-am avut au creat omul care sunt azi. Sunt foarte recunoscătoare pentru că părinții meu au crezut în mine și m-au inspirat de mică să îmi urmez pasiunea. Am luat de la mama pasiunea de a călători și a vedea lumea cu alți ochi și de la tata pasiunea pentru sport. Sportul și dorința de a călători au fost acei factori care m-au împins să plec să studiez în Anglia. După primul an de facultate mi-am dat seama că  acest curs pe care îl urmam era mai mult un hobby și am schimbat cursul, terminând Managementul Evenimentelor. 

 

Cum vezi cu ochii de acum cei 3 ani petrecuți în proiectele IMPACT și Tabăra VIAȚA?

J.A.: Cei trei ani petrecuți în proiectele IMPACT și Tabăra VIAȚA m-au ajutat să văd lumea prin alți ochi și să îmi arate perspective diferite, în special cum toți putem fi responsabili pentru comunitatea în care trăim și deveni agenți ai schimbării pozitive. Țin și acum minte că mă duceam cu plăcere la toate întâlnirile IMPACT și îmi plăcea foarte mult tot ceea ce făceam și învățam. Tot acolo mi-am dezvoltat skill-uri ca resilience, lucru în echipă, managementul proiectului, active citizenship, leadership și social entrepreneurship care m-au ajutat mereu în viața personală și profesională.

Timpul petrecut la IMPACT mi-a arătat cum să îți clădești o viață bazată pe valori morale ca respect față de alți oameni / culturi / alte opinii sau valori morale, autenticitate, încredere în sine, curaj, inteligența emoțională și asumarea responsabilității.

”Prin IMPACT am învățat să am încredere în mine și în visele mele și că orice îmi propun se poate realiza.”

 

Ce oportunități ți-a oferit IMPACT?

J.A.: Prin IMPACT nu numai că am putut lucra la proiecte care au adus schimbare pozitivă în comunitatea din care făceam parte, dar mi-a deschis alte oportunități de voluntariat în Spania și Turcia prin Youth în Action. Acolo am lucrat cu alți voluntari din diferite țări din Europa și am învățat că cu toții avem valori și perspective diferite despre viață, influențate de cultura din care facem parte. Asta m-a făcut să fiu deschisă la a învăța de la oricine, cum să comunic și să fiu înțelegătoare cu cei din jurul meu.  

Când nu ai resursele necesare la îndemână trebuie să devii ingenios, să ai curaj și perseverența ca să obții ceea ce ți-ai propus. Prin IMPACT am învăț să am încredere în mine și în visele mele și că orice îmi propun se poate realiza. Asta m-a ajutat mai departe și în viață. să cred în nenumărate oportunități ca plecarea la facultate în Anglia, să găsesc moduri diferite de-a îmi finanța studiul la facultate, să îmi schimb cariera și să rămân o persoană autentică și cu integritate în tot ceea ce fac.

 

Cum ai ajuns să lucrezi în industria evenimentelor și să organizezi programe educaționale? Cum e să colaborezi cu Mindvalley?

J.A.: După ce am terminat facultatea am lucrat trei ani în industria evenimentelor, unde mi-am dat seama că valorile mele personale nu se aliniau cu ceea ce făceam. Am început să citesc mai multe despre mediul de învățământ și cum sistemul e foarte rigid la schimbare, într-o lume care se schimbă foarte rapid în momentul ăsta. Aici a venit schimbarea de carieră și am început să lucrez în departamentul de outreach al unei facultăți, organizând programe de educație non-formală pentru școlile din regiune. Am introdus programe de mentorat unde studenții de facultate lucrează cu studenții din școli, am creat workshop-uri pe diverse teme ca growth mindset, learning how to learn, programe de wellbeing și work experience în facultate. Am încercat mereu să vin cu idei noi și creative, unde reflecția și cunoașterea de sine era pe primul plan – aici a venit ideea de a colabora cu Mindvalley și am creat un program pilot folosind cursul și app-ul dezolvat de ei – Superbrain Quest.

 

„Diferența dintre educația formală și non-formală este că aplicăm ceea ce învățăm în lumea reală și să vedem impactul acțiunilor noastre în comunitate, ceea ce este foarte diferit de a citi sau doar învăța despre aceste lucruri.”

 

Cum vezi rolul nostru ca oameni în comunitatea din care facem parte și cum crezi că ne putem folosi de educația non-formală/ experiențială în raport cu ceilalți?

J.A.: Aș vrea să văd cât mai multe programe de educație non-formală/ experiențială în școli și comunități peste tot în lume. Cred foarte mult că înainte de educația formală care se bazează doar pe inteligența intelectuală, ar trebui să învățăm despre valori morale, responsabilitatea noastră în societate și comunitatea din care facem parte, să învățăm cum să comunicăm cu oamenii care au valori diferite față de ale noastre – să dezvoltăm caracter, atitudini și active citizenship. Diferența dintre educația formală și non-formală este că aplicăm ceea ce învățăm în lumea reală și să vedem impactul acțiunilor noastre în comunitate, ceea ce este foarte diferit de a citi sau doar învăța despre aceste lucruri.

 

Ce sfat le-ai oferi celor care sunt deja înscriși în programele IMPACT sau Tabăra VIAȚA?

J.A.: Să fie mereu prezenți la întâlniri – glumesc.

Sfatul meu e să aibă încredere în ei și că orice idee, vis pe care îl au pentru ei sau comunitatea din care fac parte se poate realiza cu creativitate, efort și perseverență. Majoritatea proiectelor pe care le-am implementat în timp ce am participat în clubul IMPACT mi s-au părut așa mari la început, și nu știam cum vom ajunge să realizăm tot ceea ce ne-am propus. Dar prin perseverență, joacă și acțiune (făcând pași mici spre viziunea noastră) am văzut impactul pozitiv al celor din jurul nostru și comunitate.”

Ce înseamnă azi pentru tine o învățare relevantă?

J.A.: Învățarea nu se termină cu școala, liceul sau facultatea. Învățarea e pentru viață și în fiecare zi putem învăța din experiența noastră (prin reflecție proprie și observație), de la familie, prieteni și oamenii pe care îi întâlnim, dar și prin propria noastră curiozitate când încercăm lucruri noi ca să ne depășim zona de confort. O învățare relevantă e să aplicăm cunoștințele pe care le dobândim ca să aducem o schimbare pozitivă în lume.

 

Care consideri că este cea mai mare realizare a ta până în prezent? Și ce planuri ai pentru viitor?

J.A.: Pe plan profesional, cea mai mare realizare e implementarea programelor de educație non-formală în școlile cu care am lucrat în UK. Am creat un program unde elevii au învățat cum să folosească social media în context de business (workshop-uri în școală și un mini-curs online), iar apoi au avut o săptămână de work experience (au lucrat împreună într-un start-up incubator), unde au implementat ceea ce au învățat și au colaborat cu directori de companii, creând strategii de social media și marketing. S-a văzut foarte mult cât de mult s-au dezvoltat într-o săptămână, fiind scoși din mediul instituțional și punând accentul pe creativitate, având oportunitatea să contribuie și să aducă valoare și idei companiilor cu care au lucrat.   

Pe plan personal, îmi place să cresc și să mă dezvolt ca persoană – în fiecare an planific să fac ceva care să mă scoată de tot din zona de confort! Anul acesta am început un curs de public speaking și voi avea primul meu talk în Aprilie!

Iar pe plan mai lung deja am început să lucrez în zona de dezvoltare personală, creând evenimente și workshopuri, și în același timp să creez sau să lucrez cu organizații care folosesc educația non-formală în țări defavorizate.

Contact

Sediul Central Lupeni

Bv. Păcii, bl. 5, ap. 9 | și în Cluj-Napoca

comunicare@fno.node-creative.com

0254 564 471