Să schimbăm lentila cu care privim relațiile!

– programul Cercul Siguranței –

1 aprilie 2019

Fiecare dintre noi își dorește să ofere copilului, fie că este vorba de părinți sau educatori, tot ce e mai bun. Pentru asta aruncăm în joc toate experiențele noastre de când eram noi copii, experiența acumulată ca părinți sau educatori, cerem sfatul altora, apelăm la specialiști, ne bazăm pe intuiție…toate, pentru a avea succes.

„Uneori lucrurile nu merg bine, în ciuda eforturilor noastre. Poate că tot ce ar trebui să facem e să privim altfel.”

Programul Cercul Siguranței vine cu o perspectivă diferită și ne ajută să privim altfel

Programul Cercul Siguranței are la bază teoria atașamentului. Această teorie afirmă faptul că orice ființă umană are nevoia de a forma și întreține legături emoționale puternice cu altă ființă umană. În lipsa acestei legături suntem pierduți, confuzi, frustrați sau ne pierdem controlul.

Când copiii (dar nu numai) simt asta, comportamentul lor ne determină să ne întrebăm: ce ar trebui să facem pentru a-i schimba comportamentul, cum i-am putea convinge, influența, determina pe copii să adopte sau să își schimbe comportamentul? Uneori ne întrebăm chiar dacă nu e ceva în neregulă cu copilul. În spatele acestor întrebări stă convingerea că aceste comportamente sunt declanșate de nevoia de a ne atrage, câștiga atenția.

 

Simpla schimbare a întrebărilor ne arată că nu copilul este problema, ci relația noastră cu el

Dar dacă am întreba altfel: cum aș putea să îmi îmbunătățesc relația cu acest copil? Oare ce vrea să îmi transmită copilul prin acest comportament? Simpla schimbare a întrebărilor ne arată că, de fapt, nu copilul este problema, ci relația noastră cu el.

„Copilul are nevoia de a fi în relație emoțională cu cineva, astfel încât să aibă curajul de a explora lumea, necunoscutul. Copilul are nevoia de a se simți în siguranță atunci când lucrurile nu merg cum se aștepta, copilul avem nevoie de cineva mai mare, mai bun și blând alături de el și la care să poată apela necondiționat. Și noi la fel, toată viața.”

Cum putem face asta? Prin Programul Cercul Siguranței

Programul Cercul siguranței este un program de reflecție care ne ajută să schimbăm lentila cu care privim relațiile. Lentila se referă la schema simplă de mai jos. În cadrul programului se exersează, cu ajutorul unui facilitator, noua perspectivă asupra tuturor relațiilor noastre, astfel încât să putem fi părinți, educatori, parteneri, colegi, prieteni suficient de buni.

 

Reflecțiile noastre constante asupra relației cu copilul, utilizând schema de mai jos:

Ne vor permite să înțelegem lumea lui emoțională, să citim nevoile lui emoționale și să îi fim alături.

Fundația Noi Orizonturi propune profesorilor (6 întâlniri de reflecție) și părinților (8 întâlniri), din localitățile Hotar (județul Bihor), Dragu (județul Sălaj), Sânpaul (județul Cluj), Alțîna și Moșna (județul Sibiu) acest program, având scopul de a sprijini consolidarea relațiilor dintre ei, știut fiind faptul că relația dintre părinte-copil, părinte-profesor corelează pozitiv cu creșterea stimei de sine și cu creșterea performanței școlare.

Contact

Sediul Central Lupeni

Bv. Păcii, bl. 5, ap. 9 | și în Cluj-Napoca

comunicare@fno.node-creative.com

0254 564 471