Școli conectate la comunitate
Fundația Noi Orizonturi a lansat în vara lui 2016 un nou proiect educațional menit să întărească sistemul de învățământ din România, prin înființarea rețelei de școli comunitare. Cei mai mulți oameni cred că școlile servesc unui singur scop, asemenea unui telefon analog, cu fir – ele există pentru ca profesorii să predea și elevii să învețe.
O școală comunitară este însă un spațiu al parteneriatelor între diferiții membri ai comunității, încheiate cu scopul de a îmbunătăți procesul de învățare al elevilor și de a consolida legătura acestora cu comunitatea.
Programul „Școli conectate la comunitate”, co-finanțat de Fundația Mott numără 36 de școli comunitare în 22 județe și este în proces de extindere.
Noi sprijinim rețeaua în acțiunile sale de dezvoltare prin procese consultative, cu precădere în direcția creșterii relevanței învățării tuturor și a îmbunătățirii rezultatelor școlare ale elevilor
Școli
Județe
Rețeaua de școli comunitare
Programe derulate pentru dezvoltarea școlilor comunitare
Școala care ne unește
Trei școli din județul Satu-Mare sunt sprijinite în efortul lor de a întări relația cu comunitatea și pentru a oferi elevilor contexte de învățare relevantă pentru viitorul lor. Proiectul Școala care ne unește se derulează pe o perioadă de trei ani și oferă școlilor un pachet de sprijin complex prin care atât managementul școlii cât și colectivul de cadre didactice și părinții parcurg programe de formare și dezvoltare.
Proiectul este derulat de Rotary Club Satu Mare în parteneriat cu Fundația Noi Orizonturi, sprijinit de Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare, în perioada 2019-2021.

Incluziunea înseamnă învățare pentru toți
Prin proiectul „Incluziunea înseamnă învățare pentru toți” creștem capacitatea instituțională a șase școli rurale din Transilvania pentru a oferi o educație incluzivă și a asigura progresul în învățare al fiecărui copil. Programul are loc în școlile gimnaziale din Hotar (BH), Dragu (SJ), Sînpaul (CJ), Budacu de sus (BN), Moșna (SB) și Alțîna (SB) pentru a răspunde nevoilor întâlnite în comunitate. Programul se derulează cu sprijinul Granturilor SEE.

Cum?
Formarea de promotori și de facilitatori ai școlilor comunitare
Oferirea de resurse și crearea unor contexte de învăţare împreună
Sprijinirea dezvoltării profesionale a colectivelor de cadre didactice și a liderilor școlilor
Sprijinirea de acțiuni de colaborare pentru învățare între școli
Ce ne dorim de la această rețea?
Să fie un partener de dialog constructiv al decidenților din macrosistemul de învățământ
Să semnaleze disfuncționalități care necesită intervenții macrosistemice în sistemul de învățământ preuniversitar din România și să contribuie la identificarea și testarea soluţiilor pentru aceste probleme
Cu ce se deosebesc școlile comunitare de restul școlilor?
Cei mai mulți oameni cred că școlile servesc unui singur scop, asemenea unui telefon analog, cu fir – ele există pentru ca profesorii să predea și elevii să învețe.
Școlile comunitare seamănă însă mai mult cu telefoanele inteligente, pentru că ele se conectează la comunitate în multiple feluri prilejuind ocazii unde oamenii colaborează, învață și creează împreună.
Despre primele experiențe ale școlilor comunitare puteți citi aici.
Vreau să intru în rețea
Rețeaua de școli comunitare din România este în continuă consolidare și extindere.
Pentru a afla cum puteți să deveniți membru al rețelei, vă încurajăm să ne contactați la adresa de email:
Noi Orizonturi
Vreau să mă implic
Contact
Sediul Central Lupeni
Bv. Păcii, bl. 5, ap. 9 | și în Cluj-Napoca