Despre IMPACT

183 de cluburi deschise la nivel național în școlile din România cu scopul de a educa și inspira tinerii să transforme comunitatea și lumea din jurul lor.

Inspirăm tinerii și profesorii să se implice activ în comunitate

IMPACT (acronim de la Implicare, Motivare, Participare, Acţiune, Comunitate, Tineri) înseamnă o reţea de cluburi de iniţiativă comunitară pentru tineri. IMPACT este un instrument puternic de schimbare socială – la întâlnirile săptămânale de la club, care durează, de regulă, două ore, tinerii învaţă să identifice problemele din comunitate, să găsească soluții pentru rezolvarea lor, să scrie şi să implementeze împreună proiecte strategice în folosul comunităţii.

Acesta proiecte sunt principalul instrument de învăţare în IMPACT, pentru că îi ajută pe tineri să-și dezvolte abilităţi de viaţă completând astfel cunoştinţele dobândite în şcoală.

De regulă, cluburile IMPACT sunt deschise în școli, dar există cluburi și la biblioteci, centre de tineret sau chiar pe lângă parohii. Clubul este coordonat de minim doi lideri – de regulă profesori – care organizează întâlnirile săptămânale și facilitează procesele educaționale.

Înainte de a implementa un proiect de serviciu în folosul comunității, membri clubului se cunosc între ei, învață să lucreze împreună și află tot felul de lucruri utile despre viață și despre ei cu ajutorul poveștilor și a jocurilor, însoțite întotdeauna de reflecție. Acest proces îi ajută să-și extragă lecțiile potrivite, pe care le pot aplica și în alte contexte din viața reală.

Cluburi la nivel național

Cluburi în alte țări din Europa, America, Asia, Africa

Rețeaua IMPACT

În prezent există peste 180 de cluburi în 26 de județe, unele dintre ele cu o vechime mai mare de 10 ani. Cluburile implementează anual +200 de proiecte de serviciu în folosul comunității, pe teme diverse: de la solidaritate, până la mediu și educație.

În 2017, proiectele tinerilor au venit în ajutorul a aproape 100.000 de persoane.

Ce facem noi concret în cadrul programului IMPACT?

Deschiderea de cluburi

Fundația Noi Orizonturi sprijină deschiderea de cluburi IMPACT prin formarea liderilor, pentru ca aceștia să poată coordona activitățile educaționale practice. Cursul de formare are trei module și presupune șase zile de formare, iar în anul 2018 a fost acreditat de Ministerul Educației.

Mentorat la început de drum

În primii doi ani de activitate, liderii de club beneficiază de mentorat din partea unui expert al Fundației Noi Orizonturi care îi ajută, pas cu pas, să implementeze modelul educațional și să depășească eventualele problemele cu care s-ar putea confrunta.

Mentoratul e un context de dezvoltare profesională pentru lideri, deoarece aceștia învață să lucreze în grupuri mixte, să implementeze diferite metode de învățare prin experiență, cum ar fi proiectul de serviciu în folosul comunității și, în cazul profesorilor, chiar să facă transferul la clasă, pentru a oferi învățare relevantă tuturor elevilor.

Bani de start de proiect

Fundația Noi Orizonturi oferă cluburilor IMPACT posibilitatea să accese mici finanțări (între 400 și 1.000 de lei) cu care să demareze proiectele de serviciu în folosul comunității. În același timp, cluburile sunt încurajate și sprijinite să organizeze propriile evenimente de adunare de fonduri pentru sustenabilitatea activității lor.

De regulă tinerii reușesc să dubleze finanțările primite, cu sprijinul comunității în mijlocul căreia funcționează clubul. Banii de sămânță sunt oferiți, de regulă, în cadrul unor competiții tematice la care poate aplica toate cluburile din rețeaua națională.

Dezvoltare continuă

Fundația Noi Orizonturi oferă membrilor și liderilor din rețeaua IMPACT posibilitatea de a participa la workshop-uri specializate: adunare de fonduri, comunicare, procesarea învățării, antreprenoriat social etc.

Membrii cluburilor beneficiază de burse pentru a participa, timp de o săptămână la tabăra de educație prin aventură VIAȚA, iar liderii de club au ocazia să participe la întâlniri regionale anuale.

Vrei să te implici în IMPACT?

Indiferent că ești elev, profesor sau membru al comunității, există întotdeauna o variantă

de a contribui la succesul proiectelor inițiate de tinerii din cluburile IMPACT.

Contact

Sediul Central Lupeni

Bv. Păcii, bl. 5, ap. 9 | și în Cluj-Napoca

comunicare@fno.node-creative.com

0254 564 471