Studii

Impactul pozitiv pe care VIAȚA îl are asupra copiilor și tinerilor, eficienþa metodologiei folosite și rezultatele programului au fost temã de studiu în cadrul mai multor cercetãri academice. Acestea s-au bazat pe aplicarea de chestionare în rândul participanților Taberei, înainte de începerea și dupã terminarea sãptãmânii de Program. Mai jos, o serie din concluziile obținute:

Colyn, Certan & DeGraaf

Evaluarea programului a fost realizatã și în cadrul altor cercetãri. Amintim aici cercetarea în care au fost implicați profesorii americani Lauren Colyn (Calvin College Grand Rapids Michigan) și doctor Don DeGraaf (Calvin College, Grand Rapids Michigan), alãturi de Diana Certan. Scopul studiilor a fost de a analiza abilitatea unei tabere de a crește capitalul social și activism civic în rândul tinerilor, în contextul în care România obținea în 1999, conform World Values, cel mai scãzut procentaj din Europa în ce privește încrederea personalã – efect al comunismului asupra culturii țãrii.

Evaluare Program VIAȚA

Între 2005 și 2007, 733 de copii și tineri au completat chestionarele din cadrul cercetãrii de fațã. Rezultatele au arãtat influența pozitivã pe care VIAțA o are asupra participanților, prin creșterea variabilelor: încredere generalã și în grupuri specifice, responsabilitate și acceptarea criticii constructive.

Majoritatea respondenților a fost de acord cu afirmația cã munca în echipã este mai eficientã decât munca individualã, în mai mare mãsurã decât înainte de participarea în Program. De asemenea, cei mai mulți dintre tinerii implicați în cercetare au declarat dupã finalizarea Taberei cã ar fi dispuși sã se implice activ în rezolvarea unei probleme din școalã.

Jenifer Feenstra

Associate Professor of Psychology Co-Director, Franken Servant Leadership Institute Ph.D., University of New Hampshire

Rezultate Program VIAȚA

Cercetarea realizatã în 2004, prin chestionarea a 382 de tineri, aratã un rezultat important care susține succesul programului: creșterea încrederii interpersonale cu 23% – o diferențã semnificativã a capitalului social existent înainte și dupã participarea în Tabãrã.

În ce privește deschiderea participanților de a lua în considerare opiniile celorlați, rezultatele aratã cã înaintea programului 74,9% erau dispuși sã facã acest lucru, procent care a crescut la 81,7% în încheierea Taberei. Legat de munca în echipã, la începutul sãptãmânii VIAțA 78,5% dintre respondenți considerau cã munca în echipã este mai eficientã decât cea individualã, în timp ce la finalul programului la aceastã concluzie au ajuns 85% dintre participanți.

Diana Certan (Fundația Noi Orizonturi)

MA. Community Development, Babes Bolyai University

Contact

Sediul Central Lupeni

Bv. Păcii, bl. 5, ap. 9 | și în Cluj-Napoca

comunicare@fno.node-creative.com

0254 564 471